Mielipiteet

Mielipide: Hämeenlinnan keskustaa ei elvytetä poppakonsteilla

Linnankadun päästä on kaavailtu sisäänajoa Hämeenlinnan toriparkkiin, jos sellainen toteutuu. Kuva: Esko Tuovinen
Linnankadun päästä on kaavailtu sisäänajoa Hämeenlinnan toriparkkiin, jos sellainen toteutuu. Kuva: Esko Tuovinen

Reino Laajaniemen kirjoitus (HäSa 16.9.) tällä sivulle oli osuva toteamus siitä, kuinka toriparkkia yritetään kammeta pinnalle ottamatta huomioon muiden vaihtoehtojen tuomia hyötyjä sekä rahallisesti että toiminnallisesti.

 

Ihmetellä sopii Laajaniemen tavoin sitä, kuinka toriparkin kustannusarvio on vuosikausia pysynyt suunnilleen samana, noin 30 miljoonassa. Tuskin 40 miljoonakaan enää tänä päivänä riittäisi. Ja hinta kasvaa koko ajan.

Missä viipyvät vaihtoehtoiset mallit ja niiden kustannukset?

Toriparkin rakentaminen olisi sulaa hulluutta. Velvoitepaikkojen tarpeella ratsastaminen on kaupunkilaisten tasapuolisuusperiaatetta syvästi loukkaavaa ja ykköskorttelin omistajia suosivaa.

 

Ilman kaupungin huomattavaa rahallista satsausta on toriparkin kaivaminen käytännössä mahdotonta. Hämeenlinnan keskustaa ei voi millään poppakonsteilla elvyttää.

Pienten kivijalkakauppojen tuho alkoi jo Tiiriön perusmuurauksen yhteydessä ja jatkuu Goodmanin myötävaikutuksella. Yksi toriparkki ei asiaa miksikään muuta.

 

Ainoa keskustan elävöittämiseksi toimiva asia on matkailun pitkäjänteinen kehittäminen, johon kuuluu omaleimaisuuden säilyttäminen ja mahdollisuuksien kehittäminen, uusien hotellien rakentaminen sekä laaja-alainen yhteistoiminta kaikkien erityyppisten matkailua edistävien tahojen kanssa.

 

Se vie kyllä useita vuosia ennen kuin tulokset näkyvät, mutta siinä ei olekaan kysymys mistään poppakonstista, kuten toriparkista, joka ”elävöittää” keskustaa vain sen rakentamisen ajan.

 

Mielipidekirjoituksen otsikkoa muutettu 17.9. kello 10.22

Päivän lehti

2.12.2020

Fingerpori

comic