fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Moni huokasi, kun kuntavaalit olivat takana, mutta vähänpä tiesimme – Kesä on ollut helteinen myös politiikassa

Jussi Halla-ahon ilmoitus kesäkuussa käynnisti spekulaatiot perussuomalaisten seuraavasta puheenjohtajasta. Kuva: Tapio Tuomela
Jussi Halla-ahon ilmoitus kesäkuussa käynnisti spekulaatiot perussuomalaisten seuraavasta puheenjohtajasta. Kuva: Tapio Tuomela / HäSa, arkisto

Moni poliitikko ja kansalainen huokaisi helpotuksesta, kun kertaalleen siirretyt kuntavaalit olivat kesäkuun puolivälissä takana. Nyt alkaisi politiikan kesäloma, ja mitään sen kummempaa ei ennen syksyn budjettiriihtä tapahtuisi.

Vähänpä me tiesimme: kesä on ollut helteinen, myös politiikassa.

Kuntavaalien jälkeen alkoivat neuvottelut luottamuspaikoista. Vaikka kokoomus kieltämättä on Suomen suurin kuntapuolue kannatukseltaan, vain perussuomalaiset lisäsivät merkittävästi paikkoja läpi Suomen ja erittäin monessa kunnassa olemme kolmen suurimman ryhmän joukossa.

Tämä ei kaikilla paikkakunnilla sovi entisille suvereeneille vallanpitäjille. Muut ryhmät yrittävät parhaansa mukaan saada luottamuspaikat jaettua vanhan kaavan mukaan ja kiistää äänestäjien tahdon.

Muutenkin politiikassa ja elämässä menestyy, kun on uskollinen omille arvoilleen ja pitää linjansa.

Oman edun tavoittelijat ja vallanhimoiset pyrkyrit tapaavat vaaleissa saada äänestäjien tuomion. Valta on aina lainassa ja kuuluu kansalaisille, kuntalaisille.

“Jussin jättämät saappaat”

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon ilmoitus puheenjohtajuudesta luopumisesta sai median innostumaan.

Toisaalta politiikan kommentoijien mielestä nyt este hallituskelpoisuudelle on poistettu. Toinen huutokuoro oli sitä mieltä, ettei perussuomalaisilla ole tulevaisuutta, koska ainoa uskottava ja suosittu perussuomalainen poliitikko jää pois johdosta.

Yleisesti toivottiin, että perussuomalaisten linja suhteessa humanitaariseen maahanmuuttoon muuttuu. Ei tule tapahtumaan, emme lähde myymään itseämme ja pettämään laajaa kannattajakuntaamme.

Jussin jättämät saappaat on täytettävä, jotta työ suomalaisen hyvinvoinnin ja etujen puolesta jatkuu. Paras ja oikea henkilö tähän tehtävään on Riikka Purra, joka onneksemme pienen pohdinnan jälkeen ilmoittautui olevansa valmis tuon vaativan pestin ottamaan.

“Tulemme näkemään saman näytelmän”

Muuten ei valtakunnan politiikassa juuri mitään uutta.

Punavihreät juhlivat kansainvälistä viikkoaan, liput liehuivat ja ihmiset riehuivat. Edellisten eduskuntavaalien selvä häviäjä istuu hallituksessa ja on hylännyt kaikki alkuperäiset arvonsa vihervasemmiston apulaisena. Hallitus juoksee Brysselissä kippaamassa EU-molokin kitaan lisää miljardeja.

Kesä jatkuu kuumana ja syksy saapuu budjettiriihineen. Tulemme näkemään saman näytelmän kuin keväällä, jokainen puolue vuorollaan esittää lähtevänsä hallituksesta, kuka mistäkin syystä.

Politiikan kommentoijat raportoivat ylitöinä “hallituskriisiä” – lopulta sovitaan ja halataan.

Menot