fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Murtumia kannattaa ehkäistä

Piikit on aika kääntää talviasentoon, kun liukkaus ja kaatumiset ovat riesana vaihtelevassa suomalaisessa syys- ja talvisäässä. Kuva: Terho Aalto
Piikit on aika kääntää talviasentoon, kun liukkaus ja kaatumiset ovat riesana vaihtelevassa suomalaisessa syys- ja talvisäässä. Kuva: Terho Aalto

Tapasin osteoporoosia sairastavan ihmisen, jonka ulkoinen olemus kertoi hauraudesta.

Sairauden tarina kulki kutakuinkin seuraavasti: Useiden vuosien aikaiset, hoidetut murtumat ja kehon kosketusarkuus olivat lannistaneet hänet kuuntelemaan kysymykseensä vastauksen sairauden tuntevan lääkäriltä: “Rouva, teillä on hyvin vaikea osteoporoosi.”

Väistämättä heräsi kysymyksiä sairauden ennaltaehkäisystä ja hoidon tasosta.

Ikääntyneet liukastelevat usein

Joka kolmas yli 65-vuotias kaatuu ainakin kerran vuodessa. Ikääntymisen myötä kaatumiset lisääntyvät, niin että yli 80-vuotiaista jo joka toinen kaatuu ainakin kerran vuodessa.

Kaatumisten ilmaantuvuus laitoksessa on kolme kertaa suurempi kuin kotona. Laitoshoitoon siirtyminen ei kuitenkaan paranna kaatuilijoiden tilannetta, ellei kaatumisten taustalla oleviin tekijöihin vaikuteta arkielämässä

Lonkkamurtuma on kallishoitoisin kaatumisvamma: 70–80 prosenttia kaikista kaatumisvammojen kustannuksista johtuu lonkkamurtuman hoidosta.

Yhden lonkkamurtumapotilaan keskimääräiset vuosittaiset kustannukset kaikista potilaista ovat 15 500 euroa. Jos ennen murtumaa kotona asunut joka kolmas henkilö jää sen jälkeen pysyvään laitoshoitoon, nousevat kustannukset 40 000–50 000 euroon vuodessa!

Lonkkamurtumat koituvat kalliiksi

Alueellamme tapahtuu vuosittain yli 100–150 lonkkamurtumaa. Huonosti kävelevien tai liikuntakyvyttömien määrä kasvaa ja hoidon kustannukset nousevat kuntatalouden kannalta kohtuuttomiksi.

Kaatumisia ja murtumia pystytään ehkäisemään parhaiten yksilötasolla pitämällä huolta terveydestä liikunnalla, tupakoimattomuudella ja hoitamalla hyvin jo olemassa olevia sairauksia. Luuntiheysmittaus esim. ultraäänilaitteella on paras tutkimus luuston kunnon selvittämiseksi.

Satsaus ennaltaehkäisyyn kannattaa

Satsaus kunnassa kannattaa, sillä kaatumiset seurauksineen aiheuttavat huomattavaa inhimillistä kärsimystä ja suuria henkilökohtaisia taloudellisia kustannuksia.

Lisäksi ne aiheuttavat vanhusten eristäytymistä ja tärkeiden sosiaalisten suhteiden ja ystäväverkoston harvenemista, koska vanhukset eivät uskalla lähteä kaatumisen pelossa ulos.

Elämä kapeutuu, tärkeä liikkuminen, jossa lihaksia ja tasapainoa harjoitetaan luonnollisesti, vähenee, ja kaatumiset lisääntyvät. Kaatumisen pelko lisää kaatumisia.

Murtuma saattaa olla käännekohta huonompaan

Lonkkamurtuma, joka lähes poikkeuksetta vaatii leikkaushoidon, saattaa olla vanhuksen elämänlaadun käännekohta huonompaan, koska noin puolet lonkkamurtuman saaneista ei enää saavuta murtumaa edeltänyttä toimintakykyä.

Niin se tapaamani nainen: Hän sai vasta vieraspaikkakuntalaiselta ortopediltä kaksi kertaa vuodessa kehoon pistettävän täsmälääkityksen ja jaksaa virkistäytyä mm. kävellen ja virkistyen Kanta-Hämeen luustoyhdistyksen tilaisuuksissa ja kunnonkohennustempauksissa. Kuntalaskutuksen saldo ei nouse ainakaan hänen vuokseen.

Menot