fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Näemmekö metsän puilta Hämeenlinnan keskustassa – Mikä helmi voisi ollakaan Keskustalon kauppapiha!

Keskustalon sisäpihaa kymmenen vuotta sitten. Kuva: Anja Filppula
Keskustalon sisäpihaa kymmenen vuotta sitten. Kuva: Anja Filppula

Hämeenlinnan keskustan näivettyminen ja samaa aikaan kehittäminen ovat olleet kestopuheenaihe varmaankin jo 20 vuotta. Milloin ollaan tekemässä toriparkkia, milloin koko Ykköskortteli räjäytetään ja tehdään uusiksi.

Kaikki nämä ovat hyviä ja kehittäviä ideoita, mutta pitäisikö välillä pysähtyä ja katsoa mitä meillä jo on?

Itselle sykähdyttävin kokemus Hämeenlinnassa pitkään aikaan oli viime kesän taidenäyttely vanhan Sokoksen tiloissa.

(Olen ollut toteuttamassa muun muassa AC/DC:n keikkaa Kantolassa, joten mittapuuta uskon löytyvän.)

Hieno käyttötarkoitus vanhalle kiinteistölle

Itse näyttely oli todella upea, mutta vielä enemmän arvostin näyttelyn lokaatiota. Vanhalle ”hylätylle” kiinteistölle keksittiin niin hieno käyttötarkoitus. Olin pakahtua ilosta, nyt kaupungissa on vihdoin tajuttu jotain!

Mutta ei. Siihen se sitten taisi jäädä. Keskustan ehkä hyljeksityin paikka taitaa olla Keskustalon kauppapiha. Käsi pystyyn kuka on viimeksi (jos on käynyt koskaan) siellä? Ja mikä helmi kyseinen paikka onkaan!

Ravintoloiden keskittymä kauppapihalle

Kuvitelkaa kyseiselle sisäpihalle vaikkapa Nooran Viinibaari, Juliuksen Olohuone, Oluthuone Birger, Uoma, vain pari yritystä mainitakseni. Kaupungin parhaiden ravintoloiden keskittymä, jossa kesäaikaan voit spontaanisti vaihtaa terassilta toiselle, käydä maistelemassa viinejä vaikka olut on enemmän se oma juoma, miksi ei mennä syömään hyvin vaikka alun perin tultiin vain käymään yhdellä?

Kauppapihalle mahtuisi myös eri alojen yrittäjiä, kirppiksiä, kahviloita, ehkäpä kiipeilykeskus kesällä, vain taivas on rajana. Jos olisimme Berliinissä tämä Keskuspiha olisi ollut kuvailemassani käytössä jo 80-luvulta. Miksi ei nyt olisi Hämeenlinnan aika?

Miksi Hämeenlinna ei voisi rakentaa brändiään tällaisten kiinteistöjen ympärille?

Voiko olla linja-autoasemaa kauniimpaa!

Entä sitten linja-autoasema? Tämä paljon parjattu kiinteistö. Voiko kauniimpaa rakennusta löytyä? Miksi kaupunki ei muuttaisi linja-autojen laitureita vinoparkeiksi, jolloin laitureita saataisiin riviin enemmän kuin tarve vaatii?

Näin vapautuisi puolet nykyisestä laituritilasta vaikka autoilijoiden parkkipaikoiksi (voin piirtää tämän paperille, jos idea ei tästä auennut).

Linja-autoaseman sisätiloihin pitäisi kaupungin tukemana perustaa kauppahalli, ravintoloita, elävän musiikin klubi tai mitä nyt muita ideoita tulisikaan, kunhan idea olisi sellainen, että se tukee ajatusta siitä, että kaupunkilaiset innostuvat tiloissa käymään. Ykköskorttelista olisi kirjaimellisesti kivenheitto linja-autoasemalle.

Hämeenlinna voisi helposti olla kuuluisa keskuspihan huikeasta tunnelmasta ja linja-autoaseman hallin upeasta atmosfääristä.

Ei aina tarvitse rakentaa uutta

Hyödynnetään kaupungissa jo olevia, kauniita vanhoja rakennuksia. Aina ei tarvitse olla rakentamassa uutta. Toki uudisrakentamistakin tarvitaan. Mutta ei tehdä sitä perusvirhettä, että hylätään ne ”rumat rakennukset, joista kukaan ei pidä”. Nämä kun ovat useasti niitä, joita sitten vuosikymmenten päästä haikaillaan, kun ne on jo purettu tai ovat käyttökiellossa.

Tehdään Hämeenlinnasta oikeasti kiinnostava kaupunki naurettavan pienellä investoinnilla. Luokaamme olemassa olevilla tiloilla ja palveluilla Hämeenlinnasta oikeasti kiinnostava kaupunki ja matkakohde. Hämeenlinna, Suomen Berliini. Ketkä ovat mukana?

Menot