Mielipiteet

Mielipide: Nettopositiivisuus kaukana Ojajärven aukkohakkuissa

Hakkuiden jälkiä Janakkalassa Ojajärven lähellä. Kuva: Lukijan kuva
Hakkuiden jälkiä Janakkalassa Ojajärven lähellä. Kuva: Lukijan kuva

Metsäyhtiö, tai kuten nykyään modernisti sanotaan biometsäteollisuusyhtiö UPM mainostaa näyttävästi panostavansa kestävään, luonnon monimuotoisuuteen positiivisesti vaikuttavaan metsien käsittelyyn uudessa brandissään.

Kun liikkuu Janakkalassa Ojajärven ja Valajärven ympäristössä läpi UPM:n käsittelemien metsien, voi taas kerran todeta, että metsäteollisuusyhtiöt eivät välitä luontoarvoista muualla kuin mainospuheissa.

Järvien ympäristön metsäalueille on alkanut kehittyä vanhan metsän piirteitä, monin paikoin varmaankin jo Metso-kelpoisia kohteita. Nyt alueella on tusinoittain kymmenien hehtaarien laajuisia tuoreita hakkuuaukkoja toinen toisensa vieressä.

 

Alueella on runsaasti punaisia nauhoituksia, eli operaatiot jatkuvat samalla rajuudella.

UPM on myynyt alueelta runsaasti kesämökkitontteja, ja on kaavoittamassa lisää Ojajärven Lopen puoleisilta alueilta. Asumattomana säilyneitä rantoja herkän järven ympäristöstä pyritään ottamaan tehokkaaseen mökkikäyttöön.

Metsän omistaja saa toki käyttää metsäänsä haluamallaan tavalla, mutta nykyisessä tilanteessa monimuotoisuuden, ilmastonmuutoksen, hiilensidonnan ja metsien monikäytön kannalta UPM:n tapaisen suuromistajan tulisi suhtautua arvokkaaseen omaisuuteensa vastuullisesti.

Vastuullisuutta ja kestävyyttä UPM viestittääkin markkinoinnissaan, mutta käytännön toiminta ei tue viestiä.

 

Olisikin mielenkiintoista kuulla, miten UPM toteuttaa lupaamaansa nettopositiivisuutta biodiversiteetille. Ovatko aukkojen koot ja varsinkin lähekkäisten aukkojen yhteisvaikutukset mitoitettu suosituksen mukaisiksi?

Onkohan esimerkiksi alueen luontoarvoista tehty selvitystä ennen hakkuita? Miten aukkojen valumavedet vaikuttavat lähijärviin Ojajärveen ja Valajärveen?

Olisiko ollut mahdollista toteuttaa hakkuita järvien ympäristössä kevyemmillä menetelmillä, kuten jatkuvalla kasvatuksella? Miten hakkuiden vaikutuksia virkistyskäyttöön on kartoitettu?

Modernin, vastuullisen metsäyhtiön pitäisi hankkia tämän mittakaavan hakkuutoimenpiteille vaikutusarviot monimuotoisuudelle, ympäristölle, hiilensidonnalle ja sosiaaliselle hyväksyttävyydelle, mikäli markkinoi toimintaansa kestävänä ja biodiversiteettiin positiivisesti vaikuttavana.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic