fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Nuoria mielistelemällä siirrytään tenavavaltaan

Hämeenlinnassa on jo vuosia aktivoitu nuoria vaikuttamaan. Vuoden 2014 syyskuussa nuorten vaikuttajaryhmä tanssi letkajenkaa leikkimielisessä ns. flash mob -tapahtumassa Raatihuoneen edustalla. Kuva: Markku Tanni
Hämeenlinnassa on jo vuosia aktivoitu nuoria vaikuttamaan. Vuoden 2014 syyskuussa nuorten vaikuttajaryhmä tanssi letkajenkaa leikkimielisessä ns. flash mob -tapahtumassa Raatihuoneen edustalla. Kuva: Markku Tanni

Kiitos alanurkassasi fb-kommenteilleni antamastasi huomiosta, uutispäällikkö Susanna Kinnari. Miten onnistuinkin muotoilemaan niin ytimekkääksi sen, miten nuorten julkilausumiin näkemyksiin tulisi suhtautua.

Teinien poliittinen ja yhteiskunnallinen ajattelu on voimakkaan polarisoitunutta; osataan ja halutaan joko kyseenalaistaa päättäjien ja muiden aikuisten näkemyksiä tai vastaavasti imitoidaan heitä sovinnaisesti kaikin mahdollisin keinoin.

Tämä kaikki on tietysti sallittua ja laillista, ja jos haluaisit siteerata muitakin ketjussa olleita lausumiani, olisit huomannut, että olen sinänsä hyvilläni nuorten politiikkaharrastuksesta.

 

Lue myös: Kun nuori osuu aikuisen hermoon, alkaa sellainen vähättely, että hävettää

 

Nuorten ajatukset kypsymättömiä

Kokonaan toinen asia on, mikä painoarvo pitää antaa ajatuksille, jota ymmärrettävistä syistä ovat vielä kypsymättömiä.

Vakavia poliittisia ratkaisuja tehtäessä tai niitä edes suositeltaessa ei ole vastuullista unohtaa ratkaisujen taloudellisia tai muita seurausvaikutuksia.

Nuorisovaltuuston lausunto jätti vaikutelman, ettei Joona Gynther kumppaneineen moiseen sivuseikkaan katso tarpeelliseksi kiinnittää huomiota lainkaan.

Kritiikitöntä suhtautumista

He myös nimeävät ilman minkäänlaisia varauksia tai perusteita toriparkin rakentamista suosittelevan konsulttiyrityksen alansa parhaaksi asiantuntijaksi. Eipä silti, samanlaista kritiikittömyyttä osoittavat monet varsinaiset päättäjätkin.

Retorisesti kirjoitus oli täydellinen suoritus. Siitä voi helposti aistia, että paljon on luettu ja kuunneltu poliittista ilmaisua. Tässä tapauksessa lähde on erityisen helppoa jäljittää.

Nuorisovaltuusto ei ole epäpoliittinen

Nuorisovaltuustoa luonnehditaan puoluepoliittisesti sitoutumattomaksi tai epäpoliittiseksi, mutta sitä se ole. Se pitäisi rehellisesti tunnustaa.

Tulokset kohtuuttoman määräysvallan siirtymisestä lapsille ja nuorille näkyvät jo kodeissa ja kouluissa.

Seurauksena piittaamattomuutta

Vanhemmat ja opettajat on riisuttu auktoriteettiasemastaan. Seurauksena on ilmiselvää piittaamattomuutta säännöistä ja ohjeista, jopa suoranaista kurittomuutta.

Hälyttävimmin tämä näkyy opettajiin suuntautuvana henkisenä ja fyysisenä väkivaltana.

Kyse on laajenevasta yhteiskunnallisesta tendenssistä, jota kutsun pedokratiaksi, tenavavallaksi. Jos tämän osoittaminen on toimittaja mielestä hävettävää, minä puolestani poden myötähäpeää estottomasta nuorten mielistelystä.

 

Lue myös: Kun nuori osuu aikuisen hermoon, alkaa sellainen vähättely, että hävettää

Menot