fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Nyt mitataan sitoutuminen tyttöjen oikeuksiin

Lapsi piteli Afganistanin lippua mielenosoituksessa viime viikon tiistaina YK:n Euroopan päämajan edustalla Genevessä Sveitsissä. Kuva: epa09418013
Lapsi piteli Afganistanin lippua mielenosoituksessa viime viikon tiistaina YK:n Euroopan päämajan edustalla Genevessä Sveitsissä. Kuva: EPA

Talebanin valtaannousu Afganistanissa tarkoittaa aikamme dramaattisinta romahdusta tyttöjen asemassa ja oikeuksissa.

Viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana maassa on tapahtunut hidasta mutta merkittävää edistystä muun muassa tyttöjen koulutuksessa sekä liikkumis- ja sananvapaudessa.

Naisten asema hallinnossa ja työelämässä on vahvistunut. Nyt edistys on vaarassa nollaantua, kun islamistinen ääriliike uhkaa romuttaa tyttöjen ja naisten perusoikeudet.

Talebanin valtaamilla alueilla teinityttöjä ja naisia on jo pakotettu taistelijoiden vaimoiksi ja seksiorjiksi.

Talebanit ovat estäneet naisopiskelijoita ja -opettajia pääsemästä yliopistoihin, ja tyttöjen koulunkäynnin jatkuminen herättää laajaa huolta.

Liikkumista on alettu rajoittaa

Tyttöjen ja naisten liikkumista on jo alettu rajoittaa. Voimaan saattaa palata Talebanin edellisen valtakauden sääntö, että tytöt ja naiset saavat poistua kotoaan vain burkassa ja miessaattajan kanssa.

Suomi on sitoutunut edistämään ulko- ja turvallisuuspolitiikassaan sukupuolten tasa-arvoa sekä tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksien täyttä toteutumista.

Mitä teemme naisten ja tyttöjen tukemiseksi?

Sitoumuksemme vahvuus mitataan nyt siinä, kuinka suhtaudumme Afganistanin kriisiin ja mitä teemme tyttöjen ja naisten tukemiseksi.

Lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin tavoitteena on maailma, jossa kaikkien oikeudet toteutuvat ikään ja sukupuoleen katsomatta. Siksi keskitymme erityisesti maailman heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen asemaan.

Jokaisen ihmisoikeuksia pitää kunnioittaa

Vaadimme, että jokaisen ihmisoikeuksia kunnioitetaan ja että kaikilla on oikeus opiskella, liikkua vapaasti ja toimia yhteiskunnan täysivaltaisena jäsenenä. Koska Afganistanin nykyhallinto uhkaa näitä oikeuksia, Suomen on tehtävä kaikki voitavansa maan tyttöjen tukemiseksi.

Suomen on tarjottava suojaa ja tuettava vaarassa olevien afganistanilaisten turvallista poistumista maasta.

Etusija on annettava lapsille, haavoittuvassa asemassa oleville naisille sekä tasa-arvo- ja ihmisoikeusaktivisteille.

Järjestöjen tukea on lisättävä

Suomen on lisättävä tukea ja rahoitusta Afganistanissa vielä toimiville humanitaarisen avun järjestöille sekä tasa-arvo- ja ihmisoikeusaktivisteille.

On myös välttämätöntä, että Suomi ottaa näkyvän roolin kansainvälisessä yhteisössä ja edistää kaikilla foorumeilla afganistanilaisten tyttöjen ja naisten oikeuksia.

Maamme vahva maine tasa-arvon edistäjänä antaa meille kokoamme suuremman painoarvon, jota on käytettävä nyt, kun Afganistanin tyttöjen tulevaisuus on veitsenterällä.

Menot