Mielipiteet

Mielipide: On aika laskea esirippu tunkkaisen aikakauden ylle Hämeenlinnassa

Sibeliuksen syntymäkoti taustalla näkyvän Hallituskadun varressa joulun alla vuonna 2014. Kuva: Markku Tanni
Sibeliuksen syntymäkoti taustalla näkyvän Hallituskadun varressa joulun alla vuonna 2014. Kuva: Markku Tanni

Hämeenlinnan maapinta-ala on 1 785 neliökilometriä, Hämeenlinnan keskustataajaman, eli ns. kaupungin keskustan pinta-ala on aika tarkkaan yksi neliökilometri.

Varmasti 70 % Hämeenlinnaa koskevasta julkisesta keskustelusta koskettaa siis aluetta, joka on vain 0,00056 % Hämeenlinna-nimisestä kaupungista.

”Keskustavisio” -niminen, arkielämässä toriparkin rakentamista ajava hanke, ei kuitenkaan muodosta uskottavaa savuverhoa. Ei, vaikka kuinka väitettäisiin, että ilman sitä ei tuolle yhden neliökilometrin alueelle saisi rakennettua pyöräteitä ja mahdollisesti laajennettuja jalkakäytäviä. Kyllä saa. Sen näkee vanha Erkkikin otsallaan.

Toimintamalli on toki tuttua päivittäistä manöövereistä mm. pääkaupunkiseudulla ja väkisin samaa täytyy yrittää täälläkin – ainakin kerran vielä.

 

”Kerran vielä” -yritykset vaan maksavat mahdottomasti ja korostavat alueellista epätasa-arvoa. Valtuusto ja lautakunnat leikkivät nukketeatteria, jonka uusintojen määrä on ylittänyt katsojakunnan vastaanottokyvyn. On aika laskea esirippu viimeisen kerran tämän asian ja menneen, tunkkaisen aikakauden ylle.

Hämeenlinna tarvitsee tuoreita perheitä. Heidän lapsilleen lisää päivähoitokapasiteettia, eriasteisia, paikallisia, kouluja ja lisäksi isompia kouluja, jotka eivät ole homepommeja sekä aivan toisen luokan joukkoliikenteen.

Tästä kylästä ei hiilineutraalia tehdä sillä, että asia mainitaan rivillä 36 kohdassa 11 jossain, arkistoon katoavassa paperissa.

Hämeenlinnan keskusta tarvitsee raikkautta, valoa (ei suunnitelmien kerroskorkeuksia), kivetyksien tilalle viherrakentamista ja aitoa maisemasuunnittelua sekä ennen kaikkea esteetöntä liikkumista.

 

Onkin paradoksaalista, että koko laajan Hämeenlinnan heikoin kaupunkimiljöö löytyy aivan torin naapurista Hallituskadun ja Kasarmikadun risteyksestä.

Sibeliuksen syntymäkodin riiputtaminen tuollaisessa tilassa on maailmanluokan moka! Sama koskee Reskaa mitä suurimmalta osin.

Nyt myydään rakennusoikeutta henkselit paukkuen sen varjolla, että juuri em. kohteita kaupunkikuvissa parannetaan. Eihän niitä siksi ole tarkoitus parantaa, vaan tarve luoda lisää parkkipaikan tarvitsijoita, jota Toriparkille löytyisi edes nimellinen käyttäjäkapasiteetti.

Kuinkahan tyhminä hämeenlinnalaisia vielä pidetäänkään?