fbpx
Mielipiteet

Mielipide: On kyse myös kuntien itsenäisyydestä – Janakkalan ja myös Hattulan

Janakkalan viime aikojen investointeihin kuuluu muun muassa Tervakosken uusi liikuntahalli. Kuva: Pekka Rautiainen
Janakkalan viime aikojen investointeihin kuuluu muun muassa Tervakosken uusi liikuntahalli. Kuva: Pekka Rautiainen

Kuntavaalien alla on keskusteltu kuntien taloudesta kovin vähän. Kunnilla kun ei ole aivan akuutteja taloushuolia. Mutta jos yrittää katsoa vuodenkin päähän, näkymä on sumea.

Tasainen kehitys on helpommin hallittavissa kuin ryöpsähtelevä kehitys. Kulkutauti korona ryöpsäytti – paradoksaalisesti – viime vuonna liikkeelle paljon rahaa. Valtio lapioi kuntiin maailmalta halvalla lainaamiaan miljoonia.

Tavoite oli hyvä, syy selvä. Niillä rahoilla säilyi ”kyllä tästä selvitään”-ilmapiiri ja yhteiskuntarauha.

Janakkalassakin tulevaisuus on toinen juttu

Moni kunta, muun muassa Janakkala olisi tehnyt negatiivisen tuloksen, nyt tuli plusmerkkinen. Tullee tästäkin vuodesta, sillä valtion elvytysraha kasvattaa myös verotuloja. Hetken.

Tulevaisuus on toinen juttu. Janakkala investoi nopeasti uusiin seiniin. Osin on jo valmista, paljon suunnittelupöydillä. Samanaikaisesti rahoitetaan uutta keskussairaalaa.

Janakkalan talous ei ole romahtamassa, mutta huojumaan se taas alkaa. Ikääntyminen ei pysähdy.

Valtio ei ole kovinkaan tarkasti kertonut, millä tasolla se avustaa kuntia sitten kun sote siirtyy sairaanhoitopiireille. Eduskuntavaalit 2023 voivat tuoda isoja muutoksia.

Keskustelu itsenäisyydestä joudutaan taas käymään

Janakkalan kuntaa on luotsattava niin, että se säilyy itsenäisenä tämän vaalikauden jälkeenkin. Olen aivan varma, että keskustelu itsenäisyydestä joudutaan seuraavien neljän vuoden aikana taas käymään. Talous pakottaa tähän.

Ehdokkaat jälleen kerran haluavat keskustella vaalien alla ennen muuta uusista palveluista ja entisten parantamisesta.

Lainaus Hesarin pääkirjoituksesta: ”Vauhdinpitäjiä maassa riittää, mutta tarvetta olisi viisaalle jarruttelijalle muistuttamaan päätösten vaikutuksista kauas tulevaisuuteen.”

Menot