Mielipiteet

Mielipide: Onko isoja perheitä varaa ylenkatsoa?

Touhulan päiväkodin lasten vaatteita naulakoissa viime helmikuussa Hämeenlinnan Jukolassa. Kuva: Pekka Rautiainen
Touhulan päiväkodin lasten vaatteita naulakoissa viime helmikuussa Hämeenlinnan Jukolassa. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan varhaiskasvatusta on kehitetty johdonmukaisesti siihen suuntaan, että kaikki lapset menevät päiväkotiin. Päiväkoti on vähätuloiselle ilmainen ja suurituloiselle kohtuuhintainen, suurelta osin laadukas ja helppo hoitomuoto.

Yksityisestä hoidosta on taas tukien leikkauksella tehty niin kallista, ettei siihen ole varaa kuin harvalla.

Kodinomainen hoito valitaan joissakin vähälapsisissa perheissä lasten hoitomuodoksi, sillä – kuten tiedämme – suuri lapsiryhmä, kiertävät infektiot ja vaihtuvat aikuiset eivät ole pienen lapsen kehityksen mukaisia. Tätä valintaa ei ole varaa tehdä monilapsisissa perheissä.

Monilapsiset perheet unohdettu

Palvelujärjestelmässä onkin täysin unohdettu monilapsiset perheet: siis he, jotka suurella panostuksellaan pitävät yllä seudun kasvua ja tulevaisuutta.

Yksityisen hoidon kalleudesta johtuen moni ison perheen äiti jää kotiin. Nämä naiset jäävät ilman omaa uraa, koulutusta ja eläkettä. Tilanne ruokkii lapsiperheköyhyyttä. Kunta jää ilman verotuloja.

Olen akateemisesti koulutettu, työhön kykenevä ja toimelias nainen. Minulle on kysyntää työmarkkinoilla, ja haluaisin tehdä kohtuullisesti työtä, kehittää itseäni.

Olen kuitenkin neljän alle 6-vuotiaan lapsen äiti. Päiväkotiin kuljettaminen ei ole kohtuullinen ratkaisu meidän perheelle: ei aikuisille eikä lapsille. Emme esimerkiksi halua viedä 10 kuukauden ikäistä lasta päiväkotiin.

Pienet päiväkotilapset sairastavat paljon

Tiesitkö, että päiväkotiryhmässä pienet lapset sairastavat keskimäärin 100 päivää vuodessa, kun kotihoidossa vain 40 päivää? Kuinka monta poissaolopäivää tämä tekee minulle ja miehelleni vuodessa?

Lisäksi pienen lapsen sosiaalinen kehitys taantuu liian suuressa hoitoryhmässä. En voi äitinä olla kuulematta näitä tutkimustuloksia. Lasten etu menee aina edelle.

Haluaisimmekin palkata kotiin hoitajan, mutta kunta ei tue tätä riittävästi. Se maksaisi meille 1 100 e/kk ja lisäksi ruokakulut. Se ei ole kohtuullinen kulu edes kahdelle työssäkäyvälle.

Arvoisat päättäjät: Olisiko aika huomioida monilapsiset perheet palvelutarjonnassa? Olisiko syytä varmistaa, että myös työssä käyvä nainen voi synnyttää useamman lapsen ja elää omien arvojensa ja voimavarojensa mukaista arkea?

kasvatustieteen maisteri, seurakunnan lapsi- ja nuorisotyön johtokunnan varapuheenjohtaja