Mielipiteet

Mielipide: Otetaan kuntiin oppia jääkiekosta

Tässä ei juhlita hämeenlinnalaispäättäjien viisaita päätöksiä, vaan HPK:n ikimuistoista kiekkokultaa huhtikuussa vuonna 2006. Kuva: TA terho aalto
Tässä ei juhlita hämeenlinnalaispäättäjien viisaita päätöksiä, vaan HPK:n ikimuistoista kiekkokultaa huhtikuussa vuonna 2006. Kuva: Terho Aalto, arkisto

Kunnat hakevat usein johtamismenetelmiinsä oppia hyvinkin vieraasta ympäristöstä. Seutuyhteistyön aikana sain olla seuraamassa HPK:n kiekonlyöntiä. Aivoni olivat virittyneet opinhaluiselle taajuudelle.

Tuntuisi upealta aloittaa työt kaupungintalolla 5000 fanin taputtaessa, kun tulemme työmaalle! Tai täysi tori saattelisi valtuutetut kokoukseen viisaita päätöksiä toivottaen.

 

Jääkiekon työmarkkinoilla osaaminen ratkaisee, ja palkat ovat sen mukaiset. Kunnissa palkka yleensä nousee vain, jos siirtomarkkinoilla onnistuu. Kuntien talous ei tällaista markkinaehtoisuutta kestä, joskin palkoista tinkiminenkin voi tulla kalliiksi.

Olisiko tehokkuudessa opittavaa kiekkoilijoilta? Kaukalon kello kävi vain tehokasta peliaikaa. Milloin virkamiehen tunnit olisivat täynnä, jos kello pysähtyisi jokaiseen keskeytykseen? Tehokkuus kaukalossa oli huippuluokkaa. Tosin yli kolme tuntia pelattiin, oltiin jäähyllä ja tauolla.

 

Kelloon kertyi vain yksi tunti. Ja miehiä vaihdettiin vähän väliä. Voi olla, että yksi mies pelasi kaikkiaan vain 20 minuuttia. Tehokkuus näyttäytyi uudessa valossa. Tähän päästään kunnissakin, vaikka väkeä ei riitä kuin yhteen harventuneeseen ketjuun.

Asiakaspalaute ei kunnissa ole kaukalon tasolla. Yleisön palaute tuli heti. ”Nuija, nuija” kajahti hetkessä. Kunnissa prosessit vievät vuosia, ja kantaa otetaan joskus yhtä herkästi tuomioistuinten vääriksi koettuihin ratkaisuihin.

 

Kaukaloduunarit työskentelivät ihailtavasti. Nämä työn sankarit ovat kaikkien ihannoimia. Jukolan veljesten kiekonlyöjäjälkeläisiä haastatellaan useammin kuin metsuria, farmaria tai hitsaria. Työtapaturmat ja ammattitaudit kiinnostavat paikallisradiota sormisyylästä alilämpöön. Kunnan virkamiehen syysflunssa ei aina kiinnosta edes häntä itseään.

Kaukaloista opiksi otettavaa on myös kova kuri ja korkea työmoraali. Miehillä on koko ajan hiki otsalla. Työasu on viimeisen päälle. Käytösrangaistus tulee vähäisestäkin vinoilusta. Työskentely on uhrautuvaa. Haistatteluja viljelevä yleisö voisi ottaa oppia. Osa penkillä urheilevista taisikin vain odottaa taukoa päästääkseen oluelle.

 

Kiekkoilijan toimenkuva on ihailtavan joustava. Tehtävää vaihdettiin pakista hyökkääjäksi ja vasemmasta laiturista oikeaksi.

Kunnissa professioiden sitomiin toimenkuviin kajoaminen voi johtaa vuosien riitelyyn. Hoitajan on pysyttävä hoitajana, vaikka koko keittiöväki olisi sairaana.

 

Ennen ottelun alkua meitä kehotettiin seutuyhteistyön nimissä huutamaan kurkkumme käheäksi Kerhon puolesta. Paljon meistä ei ääntä lähtenyt, joten seutuyhteistyölle se ei silloin hyvää luvannut. Onneksi muu seutuyleisö huusi senkin edestä. Henkinen sitoutuminen seutuun oli korvin kuultavaa.