fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Paikallisyhdistysten pitäisi huolehtia ensin omat asiat ja vasta sitten kurkotella aidan yli Hattulan puolelle

Kuva Pekka Rautiainen

Hätilän Kokoomus julkaisi tiedotteen (HäSa digilehti 31.10.19) Facebook-sivuillaan, jossa se esittää yhtenä mahdollisuutena Hämeenlinnan kaupungin talouden tasapainottamistoimenpiteeksi Parolan lukion lakkauttamisen selvittämistä. Yhdistyksen mukaan Lammin lukion lisäksi myös Parolan lukio pitäisi sisällyttää Hämeenlinnan kaupungin lukiotoimintoja selvittävään esitykseen.

Parolan lukio kuuluu koulutuskuntayhtymä Tavastiaan, joka on itsenäinen kuuden kunnan muodostama organisaatio, jonka tehtävänä on mm. järjestää laadukasta ammatillista- ja lukio-opetusta. Ylintä päätösvaltaa tässä organisaatiossa käyttää yhtymäkokous, ei Hämeenlinnan kaupunki. Lukio-opetuksen kustannukset katetaan valtionosuuksilla ja niiltä osin kun tämä ei riitä, vastaa jokainen osakaskunta investointikustannuksista itse oman lukionsa osalta.

Viime keväänä Hattulan kunnanvaltuusto käsitteli Parolan lukion siirtoa Tavastian koulukampukselle osana kunnan talouden tasapainottamista. Säästöä tästä siirrosta olisi kertynyt noin 500 000 euroa. Valtuutetut katsoivat kuitenkin, että lukion säilyminen omassa kunnassa on tärkeää ja valtuutetut äänestivät yksimielisesti sen puolesta, että lukion siirtoasia poistetaan tasapainottamis-ohjelmasta.

Kunnan talouden tasapainottaminen ja säästöjen etsintä ja niistä päättäminen on jokaisen kunnan oma asia ja sisäisesti hoidettava tehtävä. Ne päätökset tehdään omista lähtökohdista ja omista tarpeista, ei niin, että ulkopuolinen taho kertoo mitä ja mistä säästetään. Päätökset kouluinvestoinneista tehdään Hattulan valtuustossa heti kun päätösten pohjaksi on tosiasiallista tietoa ja kustannuslaskelmia.

Hätilän Kokoomus esittää tiedotteessaan, että selvitys pitäisi sisällään myös selonteon siitä, voisiko isompi kokonaisuus tuoda oppilaille parempaa opetuksen laatua. Parolan lukio on toistuvasti maakunnan lukioiden kärkikastissa tulostensa puolesta. Siihen ovat varmasti vaikuttamassa nimenomaan lukion koko ja oppilasmäärät, jolloin voidaan paremmin tukea yksilöllisesti jokaisen opiskelijan oppimista. Isoissa seudullisissa lukioissa tähän ei pystytä vaan kaikkien on mentävä valtavirran mukana.

Pidän erikoisena Hätilän Kokoomuksen esitystä ottaa Hämeenlinnan kaupungin säästöohjelman selvityksiin mukaan Parolan lukion asema. Samoin pidän vähintäänkin kyseenalaisena paikallisyhdistyksen puuttumista toisen kunnan kouluinvestointeihin ja oppilaiden asemaan, kun omassakin kunnassa on kohteita, joiden tilasta on syytä kantaa huolta. Jos sopii, niin paikallisyhdistyksinä huolehditaan ensin omista asioista, kun ne on kunnossa niin kurkotellaan vasta sitten aidan yli.

Menot