Mielipiteet

Mielipide: Parolan menestyvän lukion lakkauttaminen olisi järjetön päätös

Parolan lukion uudet ylioppilaat painoivat ylioppilaslakit päähänsä salamavalojen ja älypuhelinten räpsyessä vuonna 2016. Nyt koko oppilaitoksen tulevaisuus on vaakalaudalla. Kuva: Markku Tanni

On kulunut alle viisi kuukautta siitä, kun Hattulan kunnanhallitus juhlisti Parolan lukion keväällä 2018 saavutettua erinomaista opintomenestystä kahvittamalla koko opetushenkilöstön.

Jatkona tälle hyvällä fiilikselle lukio ilmoitti tammikuussa käynnistävänsä uuden pitkään suunnitteilla olleen profiloitumisen talouden, teknologian ja yhteiskunnan erityiskysymyksiin.

Nyt talouden sopeuttamistoimikunta on kunnassa päättänyt ehdottaa Parolan lukion lakkauttamista. Helposti syntyy ajatus, että mistähän purkista nämä kokeneet ja arvostettavaan ikään ehtineet kunnanviisaat ovat napanneet aamupillerinsä.

 

Raha puhuu ja porukka päättää. Tämä näyttää vakiintuneen Hattulan kunnan hallitsevaksi toimintatavaksi. Ainakin nuorten on turha yrittää saada ääntänsä kuuluviin.

Hiljattain tehdyssä osallisuuskyselyssä Hattulan nuoret kaipasivat lisää vaikuttamisen mahdollisuuksia. Nuorisovaltuuston tuore kysely taas kertoo, että nuoret liittäisivät tulevaan kouluinvestointiin yhteiskoulun ohella myös lukion.

Hattulassa ei nuoria kuitenkaan kuulla kuin korkeintaan muodon vuoksi. Näin ollen en lainkaan ihmettele nuorten tuohtumusta lukion lakkautussuunnitelmia kohtaan. Kyseessä on viimeisin, joskaan tuskin viimeinen, tempaus osoittaa nuorille, miten vähän päättäjät heitä ja heidän näkemyksiään arvostavat.

 

Talouden sopeuttamisen tarve Hattulassa on melkoinen. Haasteesta on kuitenkin mahdollista selvitä myös lukiota lakkauttamatta.

Missä tahto, siellä on myös tie. Hattulassa vaikuttaa paniikkinappula juuttuneen kohtalokkaasti pohjaan. Opettajana ja koulutuksen puolestapuhujana minua hävettää Hattulan päättävän eliitin sivistystahto.

Kunnassa ollaan valmiita lahtaamaan perinteikäs ja pedagogisesti edistyksellinen lukio vain, jotta veroastetta ei tarvitse nostaa.

 

Parolan lukio on takonut vuodesta toiseen vahvaa tulosta kustannustehokkaana ja lähiyhteisönsä arvostamana yksikkönä, joka on toisinaan onnistunut jopa mahdottomista lähtökohdista tekemään kunnan nuorista korkeakoulukelpoisia ja kypsiä nuoria aikuisia.

Lukio on tunnettu korkeasta yhteisöllisyydestään, joustavuudestaan ja opiskelijoita osallistavasta toimintakulttuurista. Nyt Hattulan kunnan nuoria odottaa opiskelukustannusten kasvu, siirto isoihin opetusryhmiin ja yksilöllisesti annetun tuen heikkeneminen.

 

Tehdyillä ratkaisuilla Hattula sementoi asemansa kelottuvana Hämeenlinnan kehyskuntana, jota odottaa lopullinen kaataminen. Ensin menee lukio, mitä seuraavat pienten koulujen lakkautukset.

Haluan silti uskoa, että ihmiset ovat valmiita taistelemaan lukionsa puolesta. Se kuitenkin edellyttää, että otamme nuorten viestin tosissamme ja etsimme päättäjinä ratkaisun yhdessä heidän kanssaan. Muutoin nuorten on heidän itsensäkin kannalta parempi siirtyä opiskelemaan – ja asumaan – muualle.

Tuomas Nieminen opettaja, kansanedustajaehdokas (vas.)Parolan lukion ylioppilas 2003

 

Päivän lehti

27.2.2020