fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Perussuomalaiset sai äkkiä juonesta kiinni, mutta kaipaako kukaan uusia puolueita?

Perussuomalaisten perustaja ja pitkäaikainen puheenjohtaja Timo Soini kansan parissa vuonna 2007. Kuva: Juhani Salo, arkisto
Perussuomalaisten perustaja ja pitkäaikainen puheenjohtaja Timo Soini kansan parissa vuonna 2007. Kuva: Juhani Salo, arkisto

Perinteisten puolueiden lisäksi meillä alkaa olla puolueita, joita hyvällä syyllä voidaan jo sanoa vanhoiksi. Koijärven kansalaisaktivistit pesivät pikkuhiljaa punaväriään pois ja muuttuivat puolueeksi vuonna 1988.

Vasemmistoliitto teki saman tempun vuonna 1990 ja pyyhki muistoistaan saarislaiset ja taistolaiset sekä ainakin julkisesta kuvagalleriastaan Marxin ja Leninin. Koti-ikoneista en tiedä.

Täpärästi nuorin tämän sarjan vanhoista puolueista on perussuomalaiset. Sekin täyttää näillä hujakoin neljännesvuosisadan. Ja Timo Soinin suurteosta, jytkystäkin tulee ensi vuonna 10 vuotta.

Perussuomalaiset on tämän hetken galluppien mukaan suurin puolue. Kannatus on pysytellyt jytkystä alkaen samalla tasolla. Kymmenen vuotta maamme suurimpana puolueena pitäisi jo näkyä aikaansaannoksissa.

Ainakin se on sulavasti uinut maamme poliittiseen älymystöeliittiin, ja miksei olisi.

Timo Soini on vain “maisterisjätkä”, mutta Jussi Halla-aho on sentään tohtori, oppialana muinaiskirkkoslaavi. Sotilaspassiin lienee merkitty “siviilipalvelus”. Googlen mukaan on tämä miesten koulu jäänyt Jussilta käymättä. Sitä on perinteisesti pidetty hyvänä johtajakoulutuksen antamisessa.

Oppineita on perussuomalaisissa pilvin pimein. Taannoin opinnäytteellään ylitti Laura Huhtasaari reippaasti uutiskynnyksen, mutta ihan sahurikokemuksellakin voi maailmassa menestyä. Teuvo Hakkarainen on Brysselin käytävillä kuin kala vedessä. Olkapäästä irti revennyt hihakaan ei vauhtia hidasta.

Myös Niikon ja kumppanin bisnekset ja kontaktit Kiinaan osoittavat ihailtavaa aktiivisuutta edistää yrittäjyyttä ja työllisyyttä ihan henkilökohtaisella tasolla, enkä osaa sanoa, pitäisikö Juha Mäenpäätäkään liikaa tukistaa.

Muistaakseni puolueen nykyinen puheenjohtaja sai menneinä vuosina samanhenkisistä puheista tuomion, jota hän julkisesti vähätteli? Se hiukan pelottaa, että poliitikko Halla-aho antaa poliisiviranomaiselle käskyjä tai kieltoja tämän työssä.

Kun muistamme, että perinteisilläkin puolueilla on vuosikymmenten aikana sattunut kaikenlaista ikävää, on perussuomalaiset niihin verrattuna aika nopeasti saanut politiikan juonen päästä kiinni. Mutta kaipaako siitäkään huolimatta kukaan uusia puolueita? Ainakin Liike Nyt on sutinut startista asti lähtöruudussaan.

“Suomi Ensin” meiltä puuttuu, mutta sitä tonttia ovat perinteiset puolueet hoitaneet vastuullisesti ja menestyksellä jo ajoista ennen sotia.

Menot