Mielipiteet

Mielipide: Pienimuotoinen pysäköintitalo olisi uuden keskustauskon heräte sekä houkutus Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan pysäköintitaloissa on yleensä hyvin tilaa. Kuva: Juho Peltoniemi / HäSa
Hämeenlinnan pysäköintitaloissa on yleensä hyvin tilaa. Kuva: Juho Peltoniemi / HäSa, arkisto

Hämeenlinnan keskustavisio 2035 rapautui kohta julkaistuksi jouduttuaan eli P-torin tultua kuntalaisäänestyksessä torpatuksi. Keskustan elinvoima, houkutusarvo ja saavutettavuus kangertavat edelleen pysäköintimahdollisuuksien rajallisuudessa.

Pöölin valmistuttua aseman seudulle kolme parkkitaloa kiertävät nyt keskustaa kuin kissat kuumaa puuroa. Kompleksikolmikon tiloissa taitaa olla, korona-aika tosin huomioon ottaen, vajaakäyttöä – Pöölissä varsinkin.

Visio olisi aluksi ajantasaistettava ilmiselvissä ristiriidoissa, aloittaen vaikka P-torin puuttumisen vaatimista muutoksista. Esimerkiksi lauseke ”Raatihuoneen pysäköintialue muutetaan vehreäksi kaupunkiaukioksi” deletoitui.

P-torin osa- ja pikakorvikkeena olisi takapihan alue käytännöllistä rakentaa ainakin kaksikerroksiseksi pysäköintitaloksi, P-taloksi. Hanke ei tarvitsisi ainakaan kallista konsulttitukea.

Linja-autoaseman liityntäpysäköintiä tulisi oheisesti tukea liikenteen ”läpihengittävyyden” nimissä.

Työnsä päättävän hallinnon liikennepoliittisena ”lopputyönä” Hallituskadun viistopysäköinnin muuttaminen jonopysäköinniksi on vain kosmeettinen kurkistus koko pysäköintisarkaan.

 

Uuden hallinnon tulisi suorittaa kaupunkivisiolle revisio ja aluelaajennus, aloittaen kritiikki kaupungin koko alueesta eli tyvestä latvaa kohti edeten. Operatiivisena opetuksena tässä siis kokonaisuus jakautuisi osiin; ei niin, että se olisi osiensa summa.

Kaupungin keskustan elävöittäminen edellyttää luokse pääsyn helpottamista ja rohkaisemista. Visiosta: ”Keskustan elinvoima säteilee hyvinvointia laajemmallekin Hämeenlinnan ympäristöön”. Myönteinen kehityskulku olisi siis kaksisuuntaista.

Ei ole kielletty suuria ajattelemasta, mutta niin sanotulla pienten askelten politiikalla Raatihuoneen takainen P-talo olisi uuden hallinnon ensimmäisiä päätettäviä.

P-talossa pieni olisi kaunista, mutta ennen kaikkea osaltaan uuden keskustauskon heräte sekä houkutus kaikille kaupunkilaisille ja turisteille.

Menot