Mielipiteet

Mielipide: Pohjanmaan mies ei voi rahoillaan määrätä Hämeenlinnan kehitystä

Kauppakeskus Linnan eli entisen Centrumin kulmaa Kasarmikadun puolelta Hämeenlinnan keskustassa kaksi vuotta sitten helmikuussa. Kuva: Riku Hasari
Kauppakeskus Linnan eli entisen Centrumin kulmaa Kasarmikadun puolelta Hämeenlinnan keskustassa kaksi vuotta sitten helmikuussa. Kuva: Riku Hasari

Virkistävää! Aika ei ole pysähtynyt! Kello käy koko ajan! Ja koko ajan sattuu ja tapahtuu.

Hämeenlinnassa liki 10 000 kaupunkilaista on ilmaissut mielipiteensä toriparkkiasiassa.

Ison ja tärkeän kyselyn tulokset eivät ole vielä selvillä, mutta mutinasta ja murinasta voi päätellä, ettei torin auki repimistä ja isojen rahojen sijoittamista parkkiluolaan helpolla hyväksytä.

Moneen kertaan on todistettu, että Hämeenlinnan kehittämisen kannalta kaupungin niukkojen rakentamisrahojen suuntaaminen Verkatehtaan laajentamiseen on nyt – lopulta – ensisijaista.

Verkatehdas on vetovoimatekijä

Verkatehdas on monesta syystä sellainen vetovoimatekijä, että sen unohtaminen olisi edesvastuutonta.

Verkatehdas myy jatkuvasti ei-oota muun muassa isojen kokousten ja kongressien järjestäjien suuntaan. Tilanne on absurdi.

Nyt on Kauppakeskus Linnan omistajayhtiön seinäjokelainen toimitusjohtaja haastattelussaan (HäSa 24.2.) jyrähtänyt, että ykköskorttelia ei rakenneta ilman toriparkkia. Pohjanmaan mies ei kuitenkaan voi rahoillaan määrätä täällä ihan kaikkea.

Kaupungin ydinkeskustan pitkäaikaisena asukkaana pidän keskustan kehittämistä tietysti tärkeänä, mutta tässä kaupungissa on muutakin kuin muutaman korttelin ydinkeskusta. Kaupunkia on kehitettävä laajana kokonaisuutena.

Hämeensaari-suunnitelmat ovat pitkällä ja juuri on luettu hienot uutiset Asemanrannan jatkuvasta rakentamisesta.

Jos ja kun Verkatehtaan asiat myös saadaan kuntoon, kehitys kehittyy suotuisasti. Paljon tapahtuu myös kaupungin länsipuolella, muuan muassa keskussairaalan suunnalla.

Kävelykeskustaa ei pidä haudata

Osuuspankin suunnitelma kävelykatu Reskan varrella kakkoskorttelissa on juuri toteutumassa. Myös Kiviluodon talon ”uudelleen herääminen” kaupallisesti on tosiasia. Ajatuksia kävelykeskustastakaan ei pidä haudata.

Seinäjoen miljonääri Raimo Sarajärvi pitää Kauppakeskus Linnan ja entisen Centrumin rakennuksia vain ”purkukuntoisina”. Jos lehti on referoinut hänen sanojaan oikein, niin talot ehkä ”mätänevät” paikoilleen.

Ohi kulkeva tuskin havaitsee mätänemistä, vaikka komeat tilat ovatkin nyt tyhjää täynnä.

Riitelemisestä huolimatta kello käy koko ajan. Tuleva aika näyttää toivottavasti Hämeenlinnan edelleen kehittymistä. Kaupungin johdonkin on syytä vilkaista usein kelloa. Aika ei pysähdy. Myöskään päättäjiksi vaaleilla valituilla ei ole oikeutta pysähtyä.