fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Pööli ja keisarin uudet vaatteet

Siinähän se on, Hämeenlinnan kaupungin syksyn 2020 ykköspuheenaihe, Asemanrannan komea pysäköintitalo nimeltään Pööli. Kuva: Riku Hasari
Siinähän se on, Hämeenlinnan kaupungin syksyn 2020 ykköspuheenaihe, Asemanrannan komea pysäköintitalo nimeltään Pööli. Kuva: Riku Hasari

Lähdimme aviomieheni kanssa viikonloppukävelyllä varta vasten katsomaan uutta pysäköintitalo Pööliä ja sen Kartio-taideteosta.

Talohan näytti uljaalta. Uskoimme sen Pööliksi vasta kun näimme talon logon vaatimattomasti yhdessä nurkassa. Kiertelimme talon ympärillä etsien syytä, miksi 600 auton ja niihin liittyvien palvelujen tarpeeseen tarvittiin näin valtava ja hieno talo. Ei todellakaan tullut ensimmäiseksi mieleen autoparkki.

Pylväät vain puuttuivat, niin se olisi kelvannut vaikka eduskuntatalon lisärakennukseksi. Sillä talon metallinen, kolmiulotteisesti elävä ulkokuori oli vaikuttava, suorastaaan kaunis syksyn auringonpaisteessa.

– Täytyyhän sinne muutakin palvelua tulla kuin vain autoille, sanoimme, ja kurkimme alakerroksen ikkunoista sisään.

Vastausta ei löytynyt.

Ei pahaa sanaa arkkitehtuurista

Arkkitehtuurista sinänsä siis ei pahaa sanaa. Sitä ”koristavasta” taideteoksesta kyllä. Myöhemmin opimme, että sinne tulee myös sadalle pyörälle parkkitila.

Hämeenlinnan kaupungin nettisivuilta opimme, että Kartio-taideteoksen syntymiseksi luonnoksesta valmiiksi teokseksi tehtiin tiivistä yhteistyötä virolaisen taiteilijan, arkkitehdin, virolaisen tuotantoyhtiön ja pysäköintiyhtiön kanssa.

Taiteilija Neeme Kulm kertoo, että ”liikennekartio on kuin puun oksaan ripustettu paita” ja että ”esitystapa ruokkii ideaa väliaikaisuudesta.” Viimeisen lauseen toivoisikin totutuvan pian!

Eikö kukaan arvovaltaisen suunnittelu- ja päättäjäryhmän jäsenistä uskaltanut tai kehdannut sanoa eriävää mielipidettään toteutuksesta?

Vaikea uskoa, että kaikki ryhmän jäsenet yksimielisesti lankesivat ihailemaan taiteellista toteutusta. Vai oliko se jo liian myöhäistä, kun suunnittelu- ja tekokustannukset olivat jo alkaneet juosta. Mutta 160 000 euroa pelkästä kartiosta! Verrattuna parkin kokonaiskustannukseen – noin 18 miljoonaa euroa – se ei ehkä raadista ollutkaan liikaa. Sitä voi kukin mielessään funtsailla.

Olisi kannattanut kiistellä makuasiasta

Myönnetään, että kauneus on katsojan silmässä, eikä makuasioista sovi kiistellä. Kannattanut kyllä olisi.

Uskoisimme, että joku Hämeenlinnan taiteilijoista olisi yltänyt taiteellisempaan esitykseen, ehkä jopa hinnaltaan edullisempaan.

Entäs sitten se Pööli-nimi? Siitäpä löytyi ihan video kaupungin sivuilta. Onhan se hellyttävää, kun 2–5-vuotiaille päiväkotilapsille annettiin tehtäväksi keksiä talolle nimi.

Videossa lapset taiteilivat muovailuvahan näköisestä aineesta taloja ja lopulta yksi poika tokaisi, että sehän näyttää ihan pööliltä. Yhtä hyvin hän olisi voinut sanoa pöhköltä. Ei tietenkään ole haluttu rajoittaa lasten mielikuvitusta, mutta ei aikuisten silti olisi tarvinnut ottaa nimeä tosissaan.

Menot