fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Rakennetaan "vanhanaikainen" puutalokortteli Sibeliuskodin ympärille

Säveltäjämestari Jean Sibeliuksen syntymäkoti Hallituskadun varrella Hämeenlinnassa kohtaloaan odottavan niin sanotun ykköskorttelin laidalla viime elokuussa. Kuva: Riku Hasari
Säveltäjämestari Jean Sibeliuksen syntymäkoti Hallituskadun varrella Hämeenlinnassa kohtaloaan odottavan niin sanotun ykköskorttelin laidalla viime elokuussa. Kuva: Riku Hasari

Hämeenlinnan Keskustavisio 2035:n mukaan tavoittelemme Hämeenlinnan keskustaan korkeita taloja, 1 600 uutta työpaikkaa ja 7 300 lisäasukasta.

Tulevaisuudentutkijat ennustavat digitalisaation lisääntyvän, kaupungistumisen suosion taittuvan, matkustamisen ja työmatkaliikenteen vähenevän ja etätyön lisääntyvän.

Suomalaiset kaipaavat jälleen tilaa ympärilleen. Onkin syytä pohtia keskustavision painotuksia uudelleen.

Muokkaamalla ykköskorttelista puurakenteinen Sibelius-kortteli Hämeenlinna erottuisi uudenlaisen keskustarakentamisen edelläkävijänä.

Entistetään kortteli Sibeliuksen nuoruusaikojen mukaiseksi

Ehdotamme, että harkitsisimme Reskan kaavan muuttamista, sitä mukaan kuin rakentamistarvetta syntyy, kohti tätä tavoitetta.

Entistetään ykköskortteli Sibeliuksen nuoruusaikakauden mukaiseksi.

Luodaan alkuperäisen rakennuskannan ja kaavan mukainen kestävän kehityksen lähtökohdista rakentuva puukortteli, jonne sijoittuu hämeenlinnalaisten kohtaamiskeskus kivijalkamyymälöineen, kahviloineen, kädentaitajineen ja kulttuuritiloineen.

Syntymäkoti olisi kulttuurinen keskus

Sibeliuksen syntymäkoti ympäristöineen saisi ansaitsemansa kehyksen ja toimisi korttelin kulttuurisena keskuksena. Nimetään alue Sibelius-kortteliksi, jolloin saamme ykköskorttelin ennallistamiselle historiallisen ulottuvuuden ja selkeän brändin.

Ehdotamme myös, että keskustavision mukainen “urbaani taskupuisto” Sibeliuskodin ympärille erotettaisiin omaksi ainutlaatuiseksi kohteekseen vaikkapa rakentamalla iso lasinen paviljonki Sibeliuskodin ja sitä ympäröivän “taskupuiston” katteeksi.

Kannatamme keskustavisiossa esille tuotua pyöräilyn ja kävelyn lisäämistä sekä autojen pitämistä keskustan kehillä.

Mielenkiintoiset kohteet innostavat myös kävelemään

Keskustavisiossa todetaan, että katutasossa olevat mielenkiintoiset 25 metrin päässä toisistaan olevat kohteet innostavat kävelijöitä kulkemaan ja synnyttävät kokemuksen mielenkiintoisesta ympäristöstä.

Ongelmana pidetty kävely keskustaan laitamien pysäköintilaitoksista tulisikin houkuttelevammaksi, jos virikkeitä ja kotoista tunnelmaa tarjoava keskusta toteutuisi.

Keskustan kehittämistä tulee jatkaa. On syytä kuitenkin tarkoin seurata, miten ihmisten käyttäytyminen tulevaisuudessa muuttuu ja suunnata keskustan kehittämistä vastaamaan ihmisten tarpeita.

Menot