Mielipiteet

Mielipide: Raskaana olevana tunnen suunnatonta huolta

Kuva Kanta-Hämeen keskussairaalan ultraäänilaitteen näyttöruudulta vuodelta 2004. Kuva: AF=Anja Filppula
Kuva Kanta-Hämeen keskussairaalan ultraäänilaitteen näyttöruudulta vuodelta 2004. Kuva: AF=Anja Filppula

Moni raskaana oleva kokee suunnatonta huolta koronaviruksen mahdollisista vaikutuksista raskauteen.

Suomessa raskaana olevia ei katsota kuuluvaksi riskiryhmiin, vaikka monissa muissa maissa varotoimenpiteenä näin on jo toimittu.

Verratessani Suomen tilannetta ulkomaihin olen äärettömän huolissani omasta, syntymättömästä lapsestani. Odotusajan riemu on vaihtunut painostavaan pelkoon ja kauhuun. En enää ajattele ”sitten, kun” lapsemme syntyy, vaan ”sitten, jos”.

Sama tieto toistuu: ei ole näyttöä

Lähes päivittäin tarkistan, onko koronaviruksen vaikutuksista raskauteen uutta tietoa. Päivästä toiseen löydän saman tiedon: ei ole näyttöä siitä, että virus olisi vaarallisempi raskaana oleville kuin muille.

Lue myös: Koronaviruksen vaikutuksista raskauteen ei tiedetä – Varmuutta ei ole siitäkään, siirtyykö virus äidiltä sikiöön (11.4.2020)

Kuitenkin samalla Suomessakin tiedetään, että influessaviruksissa raskaana olevat ovat riskiryhmää, sillä heidän riskinsä sairastua vakavaan taudinkuvaan on kohonnut.

Tiedetään, että kova kuumetauti, joka tuntuu olevan koronaepidemiassa varsin yleinen taudinkuva myös nuoremmassa perusterveessä väestössä, on sikiölle vaarallinen epämuodostumariskin takia.

Muut virukset lisäsivät riskejä

Yhtä lailla tiedetään, että sars- ja mers-virukset lisäsivät keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Monet näistä riskeistä eivät ehkä aiheuta välitöntä hengenvaaraa odottajalle, mutta sikiölle kyllä.

Tietenkään ei ole näyttöä siitä, miten koronavirus vaikuttaa raskauden aikana etenkään alku- tai keskiraskaudessa sairastettuna – onhan kyseessä niin tuore virus, ettei yksinkertaisesti ole olemassa henkilöitä, joiden raskaus olisi virusepidemian aikaan kestänyt yli 4–5 kuukautta.

Kaiken aiemmista edes vähääkään vastaavista viruksista tiedettävän tiedon valossa tuntuu kuitenkin huolestuttavalta, että Suomessa ei ole ryhdytty minkäänlaisiin varotoimenpiteisiin raskaana olevien ja sikiöiden suojelemiseksi.

Raskaana olevia ei ole varaa laskea riskiryhmiin?

Näyttää siltä, että katsotaan, ettei raskaana olevia ei ole varaa laskea riskiryhmiin, sillä se heikentäisi kriittisten, usein naisvaltaisten, alojen työntekijäkapasiteettia entisestään.

Tämä tuntuu pöyristyttävältä keskellä valtavia rajoitustoimenpiteitä, joiden tarkoituksena pitäisi olla kansalaisten terveyden suojeleminen.

Suomessa on viime vuodet toitotettu, että syntyvyys tulisi saada nousuun, ja alkuvuonna 2020 niin näyttää jopa tapahtuneen.

Samalla koronakriisissä syntymättömien lasten terveydelle ei tunnuta antavan minkäänlaista arvoa. Me korona-ajan odottajat joudumme toimimaan elävinä koekaniineina äärettömän kovalla hinnalla.

Todennäköiset riskit olisi tunnustettava

Jos ja kun koronaepidemia lisää esimerkiksi keskenmenoja, joutuu jokainen syntymättömän lapsensa menettänyt perhe käymään läpi raskaan elämänkriisin ja samalla varmasti kasvaa kynnys yrittää raskautta uudelleen.

Mikäli todella halutaan kannustaa suomalaisia perheenlisäykseen, olisi välttämätöntä tunnustaa koronaviruksen todennäköiset riskit raskauteen ja ryhtyä välittömästi raskaana olevia ja sikiöitä suojeleviin toimenpiteisiin siitäkin huolimatta, että näitä riskejä on toistaiseksi taudin tuoreuden vuoksi mahdotonta varmentaa.

Kirjoitus julkaistaan aiheen henkilökohtaisuuden vuoksi poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic