Mielipiteet

Mielipide: Sairion päiväkoti on aarre kaupunkipuistossa

Sairion päiväkoti toimii luonnonläheisessä ympäristössä. Kuva: Rauno Lahti
Sairion päiväkoti toimii luonnonläheisessä ympäristössä. Kuva: Rauno Lahti

Sairion päiväkodin lakkauttamisen yhteydessä selvitetään sen realisointia. Sijainti Aulangon puistometsän laidalla ja arvopaikalla onkin varmaan ollut yksi syy lakkauttamisuhkaan.

Päiväkodin alue on kuitenkin määritelty osaksi kansallista kaupunkipuistoa, joten sillä on arvonsa kaupunkimaisemassa ja Aulangon puistometsän kokonaisuudessa.

Hämeenlinnan kansallinen kaupunkipuisto oli perustettaessa Suomen ensimmäinen, maailman toinen. Kaupunkipuiston hoito- ja käyttösuunnitelmassa kerrotaan Sairion päiväkodin rakennusten historiasta entisenä keuhkotautiparantolana ja kansakouluna.

Lisäksi päiväkoti on toiminut sotavammasairaalana.

Rakennukset on luvattu pitää kunnossa

Suunnitelman tavoitteissa on myös mainittu erikseen, että Sairion päiväkodin rakennuksia ja ympäristöä pidetään kunnossa. Siis pidetään kunnossa. Muistutuksena päättäjille, että Hämeenlinnan kaupunki on allekirjoittanut tämän hoito- ja käyttösuunnitelman.

Kaupunkipuiston hoito- ja käyttösuunnitelmassa todetaan, että suunnitelma tarkoittaa sitoumusta vaalia myös jatkossa alueen kulttuurihistoriallisten arvojen sekä eheiden maisema- ja luontokokonaisuuksien säilymistä tuleville sukupolville. Rauhoitettuja ja uhanalaisia kylmänkukkaesiintymiä unohtamatta.

Kaistale kansallista kaupunkipuistoa

Olemme päiväkodin vanhempainryhmässä sitä mieltä, että päiväkodin käytössä oleva kaistale kaupunkipuistoa on säilytettävä maisemallisesti ja luontoarvojen osalta ansaitsemallaan tasolla. Silloin se säilyy kaikille avoimena eikä sinne jonain päivänä pystytetä yksityisalueen kylttejä.

Hämeenlinnan kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmassa korostetaan luonto- ja ympäristökasvatuksen tärkeyttä. Tarkoituksena on rakentaa lapsen tunnepohjaista luontosuhdetta.

Luontopainotteisuus ja käynnissä oleva luontohanke ovat luonteva osa Sairion päiväkodin toimintaa. Ympärillä oleva luonto on osa päiväkotia ja lasten leikkejä.

Opitaan luonnosta, Opitaan luonnossa

Opitaan luonnosta, Opitaan luonnossa -hankkeen tavoitteena on kehittää koko kaupungin luontoryhmätoimintaa ja tuoda toimintaa esille niin asiakkaille, henkilökunnalle kuin kaupungin ulkopuolellekin. Lisäksi hankkeessa kehitetään Sairion päiväkotia kestävän elämäntavan arvoja ja ympäristökasvatusta painottavaksi päiväkodiksi.

Muistutamme, että luonnonläheisen ympäristön ja metsässä möyrimisen tiedetään kiistatta edistävän lasten terveyttä, vahvistavan immuniteettia ja ehkäisevän esimerkiksi allergioita. Tällainen ennakoiva terveydenhoito puolestaan vähentää kaupungin sairaanhoitokuluja.

Sijainti ei saa koitua kohtaloksi

Ainutlaatuinen sijainti ei saa koitua Sairion päiväkodin kohtaloksi, vaan sitä pitää vaalia ja hyödyntää, kuten on tehty tähän asti. Kaupungin pitäisi ymmärtää tällaisten palveluiden vahvuus ja ainutlaatuisuus.

Olette itse antaneet päiväkodille näin hienot puitteet ja rakentaneet erinomaisen päiväkodin toiminnan. Ovatko nykyiset päättäjät todella valmiita tuhoamaan edeltäjiensä työn?

Päiväkodin sijainti ja miljöö ovat tärkeitä asioita koko päiväkodin väelle. Kuusikahvila, sammallehto ja puuvanhus muistetaan vielä vuosien jälkeen, vaikka päiväkotiaika on jo jäänyt taa. Takapihalla on portti metsän salaisuuksiin ja ihaniin paikkoihin.

Päiväkoti on uhanalainen aarre

Sairion päiväkoti on todellakin ”Aulangon puistometsän uhanalainen aarre”, kuten Hämeenlinnan kirjeessä osuvasti kuvailtiin (HäSa 18.1.).

Kysymmekin, onko talouskurimus todella siinä pisteessä, että oltaisiin valmiita myymään pala hämeenlinnalaisten ylpeydenaihetta, siivu kansallista kaupunkipuistoa?

Sairion päiväkodin vanhempainryhmä:

Menot