fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Sananvapautta on puolustettava, ei heikennettävä – Eivätkö journalistit tunnista uhkaa Räsäsen tapauksessa?

Pride-ihmisoikeuskulkue Hämeenlinnan keskustassa elokuussa vuonna 2015. Kuva: Markku Tanni
Pride-ihmisoikeuskulkue Hämeenlinnan keskustassa elokuussa vuonna 2015. Kuva: Markku Tanni

Kirkolliskokousedustaja Timo Kaunisto kirjoitti mielipidesivulla (HäSa 17.5.) kansanedustaja Päivi Räsäseen kohdistuvista syytteistä. Hän näemmä haki tietonsa syyttäjälaitoksen tiedotteesta, jossa Räsäsen sanoja vääristeltiin hämmästyttävässä määrin.

Valtakunnansyyttäjän epäpätevyyttä huokuvan toiminnan lisäksi minua hämmästyttää se, että syytteistä on kohistu mediassa kovin vähän.

Itseään sananvapauden (vai sittenkin vain lehdistönvapauden?) airuena pitävä Helsingin Sanomat päinvastoin jopa hyökkäsi Räsästä vastaan pääkirjoitustasolla (HS 1.5.).

Onko todella niin, että merkittävä osa journalisteista ei tunnista tapauksessa merkittävää uhkaa sananvapaudelle?

Vaikka lopulta tuomiota ei tulisikaan, jo pelkkä poliisikuulustelujen ja syytteen uhka ovat omiaan hiljentämään niitä, joilla ovat kulloisenkin julkisen mielipiteen vastaisia tai yhteiskunnalliselle eliitille vastenmielisiä käsityksiä.

Arkkipiispa livahti oikeusprosessin taakse

Mitä tulee kirkonmiehiin ja -naisiin, arkkipiispa Tapio Luoma tosiaan livahti oikeusprosessin taakse eikä tarjonnut selkeää näkemystä asiaan.

Helsingin piispan Teemu Laajasalon lausunto oli selkeämpi, joskin piispalle erittäin ongelmallinen: hän asettui kiitettävän varauksetta sananvapauden puolelle, mutta samalla kiisti kirkkonsa opetuksen sanomalla Räsäsen olevan väärässä.

Toivottavasti piispoilta tulee kommentteja

Muilta piispoilta en ole syytteen nostamisen jälkeen lukenut kommentteja tästä aiheesta. Toivottavasti niitä on tullut tai tulossa, ja toivottavasti ne myötäilevät sekä kirkkomme oppia että myös liberaalin demokratian kivijalkaa, sananvapautta.

Se, että kirkolliskokousedustajalla voi olla käsitys kirkkonsa opista ”armottomana”, ei muuta itse oppia. Eikä asian keskeneräisyys, siis se, että valtakunnansyyttäjä ei ole vielä saanut vietyä aloittamaansa vääryyttä loppuun, ole mikään hyvä syy vaieta.

Menot