fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Seurakuntatilojen kuntoselvityksillä kohti areenaa?

Hämeenlinnassa on selvitelty seurakuntatilojen tulevaisuutta. Poltinahon seurakuntatalo on valmistunut vuonna 1980 Turuntien ja Poltinahontien risteykseen. Kuva: Riku Hasari
Hämeenlinnassa on selvitelty seurakuntatilojen tulevaisuutta. Poltinahon seurakuntatalo on valmistunut vuonna 1980 Turuntien ja Poltinahontien risteykseen. Kuva: Riku Hasari

Hämeenlinnan keskusseurakuntatalosta löydettiin mikrobeja ja tämän perusteella toiminta siirretään väistötiloihin (HäSa 27.7.).

Rakennuksien purkua tai käyttökieltoa toistuvasti perustellaan mikrobilöydöksillä. Tämä kaipaa tarkennusta.  Mikrobit ovat hyvin lavea ilmaisu.

Kaikki bakteerit sienet, homeet, hiivat, osa levistä ja alkueläimistä ja usein myös virukset luetaan mikrobeihin.

Ihminen itsessään kantaa noin kaksi kiloa mikrobeja. Yleisesti terveydelle vaarallisia mikrobeja kuten tauteja aiheuttavia bakteereita ei rakennuksista löydy.

Ei kaikkia koivujakaan kaadeta allergisten takia

Sen sijaan jotkut kosteissa rakenteissa kasvavat homeet ja sienet saattavat joillekin yksilöille aiheuttaa herkistymistä eli allergisia reaktioita aivan samoin kuin esimerkiksi koivun siitepöly allergisoi osaa ihmisistä.

Kaikkia koivuja ei voi kuitenkaan tämän takia kaataa, eikä purkaa kaikkia taloja, joista löytyy mikrobeja.

Ongelmarakennuksia voidaan korjata. Tosin totta on sekin, että rakennuksen purku on joskus perusteltua.

Poltinahon seurakuntatalosta on tehty rakenneselvitys, minkä perusteella todettiin, että rakennus on kymmenen vuoden sisällä tulossa elinkaarensa päähän.

Elinkaariajattelu on harhaanjohtava ilmaisu

Rakennusten elinkaariajattelu on ilmaisuna harhaanjohtava. Jos rakennus on kunnolla rakennettu, niin sen elinkaarta voidaan jatkaa jopa satoja vuosia. Tästä ovat muun muassa monien suurkaupunkien keskustat esimerkkinä.

On ehdotettu, että niin sanottu tulevaisuuden seurakuntatalo siirrettäisiin suunnitteilla olevaan Hämeensaaren areenaan.

Mahdollisesti näillä kuntoselvityksillä on pyritty saamaan areenan rakentamissuunnitelmalle tukea.

Areenan rakentaminen kaupungin keskustaan ei ole eduksi Hämeenlinnan kehittämiselle. Mielestäni areenaa parempi vaihtoehto on saneerata nykyinen Pohjantähtiareena, vaikka kyllä sieltäkin löytyy mikrobeja.

Lue myös: Keskusseurakuntatalo muuttaa vuokralle (26.7.2021)

Tilat tulevat vuosikymmenten tarpeisiin (mielipide, HKu 5.2.2021)

Menot