fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Soinikoskelta (vihr.) unohtuivat nastarenkaat ja päästöpysäkit

Hämeenlinan Poltinahon kiertoliittymä – tai liikenneympyrä vuosi sitten yläilmoista kuvattuna. Kuva: Riku Hasari
Hämeenlinan Poltinahon kiertoliittymä – tai liikenneympyrä vuosi sitten yläilmoista kuvattuna. Kuva: Riku Hasari

Arvoisa kansanedustaja Mirka Soinikoski (vihr.I oli mielipidevieraana 12. marraskuuta Hämeen Sanomissa.  Ansiokas kirjoitus käsitteli suuria linjoja tuleviin päästötavoitteisiin, jotka ovat varmaan paikallaan.

Vihreät eivät kuitenkaan ole koskaan esittäneet nastojen määrän mukaan määräytyvää veroa uusille nastarenkaille.

Nykyisin nastarenkaista saa paremmat tarjoukset kuin kitkarenkaista, vaikka en ole tämän talven tarjous tilannetta tarkistanut. Tosiasia kuitenkin on, että ennakoiva autoilija pärjää kaikissa talviolosuhteissa Pohjoismaihin suunnittelulla kitkarenkailla ja jopa kaikenlaisilla henkilöautoilla.

Kiertotalous toteutuu ainakin asfaltin osalta. Onneksi asfaltoinnin tekniikka on valtavasti kehittynyt myös urapaikkausten osalta.

Kiertotalous lähtee jokaisesta

Kiertotalous lähtee kuitenkin jokaisesta ihmisestä itsestään ja nykyisillä lajittelumäärillä se näyttää toteutuvan yhä paremmin.

Soinikoski tuntee varmaan sairaalaympäristöt minua paremmin, mutta taannoin Taysissä ollessani totesin puutteet.  Vaikka kuinka aterioiden jälkeen lajittelin muovit, metallit ja paperit tiskeistä erilleen, niin astioita noudettaessa jako oli kylmästi tiskit ja roskat.  Ihmettelin käytäntöä hoitajalle, joka myönsi puutteen.

En ole myöskään havainnut vihreiden ponnekkaasti vastustavan päästöpysäkkejä, liikennevaloja, joita vieläkin suunnitellaan ja rakennetaan. Ei niihin ainakaan valtionapua pitäisi enää myöntää.

Poltinahon ympyrä on toiminut jo 60 vuotta

Poltinaholla on ympyrä toiminut jo noin 60 vuotta, ja jos kaksikaistaisuutta olisi parannettu tämän päivän vaatimuksiin poistamisen sijaan, se ei olisi liikennesumppu vieläkään.

Yksikaistainen ympyrä ei paljon tilaa vaadi eikä suuria kustannuksia.

Jokainen voi käydä tilantarpeen tarkistamassa vaikka Tiiriön CM:n ja Prisman pihassa.

Ympyrä toimii 24/7 sähköstä riippumatta ja rajoittaa nopeudet laillisiksi. Ympyrä vähentää autojen pysähtymiset minimiin ja pienentää kulutusta merkittävästi, kun myös vihreisiin valoihin kiihdytykset jäävät pois.

Heijastimet heilumaan ja valot kuntoon, ensi kuussa jo päivä alkaa pidentyä.

 

Menot