fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Suomalaisen ruoan tuottaja on vaikeuksissa

Luonnonvarakeskus (Luke) tiedotti viime viikolla, että viljasato on jäämässä tänä vuonna kymmenyksen keskimääräistä heikommaksi. Kuva: Terho Aalto
Luonnonvarakeskus (Luke) tiedotti viime viikolla, että viljasato on jäämässä tänä vuonna kymmenyksen keskimääräistä heikommaksi. Kuva: Terho Aalto / HäSa, arkisto

Kansalaisaloite Suomalaisen puhtaan ruuan tuottajan sekä henkisen että taloudellisen hyvinvoinnin turvaaminen on nyt julkaistu kansalaisaloite.fi-sivulla. Aikaa allekirjoituksille on kuusi kuukautta.

Jos olet huolissasi – ja meidän suomalaisten pitäisi olla – suomalaisen puhtaan ruoan tuotannon jatkuvuudesta Suomessa, niin käy allekirjoittamassa.

Tämä meidän ruokamme tuottaja on vaikeuksissa.

Liityimme EU:hun 1995. Ennen liittymistä tuottajat saivat ansaitun palkan työstään. EU:n liittymisen jälkeen hinta tuotetusta ruuasta aleni puoleen.

Tilalle tulivat EU:n ja kansalliset tuet. Nämä tuet eivät pystyneet, eivätkä pysty tänä päivänäkään turvaamaan suomalaisen tuottajan ansiotuloa. Tästä hintakehityksestä löytyy tietoa ainakin Luken sivuilta, maataloustilastot.

Tilanne on erilainen eri puolella Suomea. Eteläisessä Suomessa esim. maidontuottaja saa alhaisempaa tukea ja hintaa kuin Keski-Suomessa tai Lapissa. Tämä on tietenkin aluepolitiikkaa, jotta saataisiin tuottajia/ihmisiä asumaan ja myös elämään näillä alueilla.

“Vääristynyt käsitys”

Tuottajat eivät halua tehdä työtä näiden tukien varassa. He haluavat tuotteilleen rehellisen, markkinahinnan mukaisen hinnan.

On kansalaisia, joilla on vääristynyt käsitys suomalaisen ruoan tuottajan taloudellisesta asemasta.

On myös kansalaisia, jotka ovat huolissaan suomalaisten tuotantoeläinten hyvinvoinnista. Kehottaisin näitä kansalaisia tutustumaan ihan konkreettisesti tuottajan päivän työpanokseen.

Kaupat määräät tuotteen hinnan yksipuolisesti. Tuottajalla ei ole mahdollisuutta kilpailuttaa tuotteitaan. Tämä kaupan sanelema yksipuolinen hintapolitiikka sekä yksipuoliset ehdot tuottajalle täytyy loppua.

Tuottajat ovat myös säiden armoilla. Esimerkiksi tänä vuonna keväällä sateet hidastivat peltojen kylvöjä. Nyt helteet kuivattavat peltoja ja monilla alueilla satotoiveet ovat vähäisiä. EU-tuet eivät korvaa näitä tulonmenetyksiä.

Menot