Mielipiteet

Mielipide: Suomen metsät eivät voi olla muun Euroopan keuhkot

Euroopan unionin päätettävänä on montakin asiaa, jotka koskevat Suomen metsiä. Kuva: Esko Tuovinen
Euroopan unionin päätettävänä on montakin asiaa, jotka koskevat Suomen metsiä. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa, arkisto

Suomalainen metsänomistaja on todella huolissaan. Huolissaan EU:n kaikista suomalaisten metsänomistajien metsiin liittyvistä suunnitelmista ja päätöksistä.

Voiko EU todella päättää meidän metsiemme käytöstä ilman, että meillä olisi sananvaltaa? Ymmärtävätkö nämä EU-päättäjät meidän metsiemme kestävästä käytöstä?

Meillä on hallitus, joka on tehnyt selväksi Suomen kannan tähän asiaan. Meillä on myös meidän meppimme EU:n parlamentissa, joiden pitäisi pitää suomalaisten puolta EU:ssa.

Valitettavasti näin ei ole eli ainakaan esimerkiksi Ville Niinistön ja Sirpa Pietikäisen kohdalla, jotka puolustavat EU:n metsäpolitiikkaa. Esimerkiksi Pietikäinen vertaa Suomen metsien hoitoa Brasilian sademetsien hoitoon. Mielestäni Petri Sarvamaa on tehnyt kiitettävää työtä Suomen metsien koskemattomuuden säilyttämiseksi.

”Kyllähän näissä on purtavaa”

EU:lla on päätettävänä montakin asiaa, jotka koskevat Suomen metsiä. On Green Deal, on Ilmastopaketti, on Lulucf, on metsästrategia, on biodiversiteettistrategia. Nämä kaikki vaikuttavat metsiemme tulevaisuuden käyttöön. Kyllähän näissä on purtavaa yksittäiselle suomalaiselle metsänomistajalle, saatikka metsiä tallovalle metsäasiantuntijalle.

Esimerkiksi biodiversiteettistrategian mukainen suojelutavoite ei ole jäsenmaakohtainen. Sitä tarkastellaan koko EU:n tasolla. Suomen metsät eivät voi olla muun Euroopan keuhkot. Meidän metsiämme hoidetaan paremmin kuin missään muualla maailmassa.

Suomen osuus 0,9 miljoona hehtaaria

Euroopassa tiukasti suojelluista metsistä lähes puolet on Suomessa. Tiukka suojelu tarkoittaa koskemattomaksi jätettyjä metsiä, joissa ei sallita mitään toimenpiteitä. Tällaisia metsiä on Euroopassa 2,4 miljoonaa hehtaaria, mistä Suomen osuus on 0,9 miljoona hehtaaria.

Tämä kaikkihan on politiikkaa. Näistä asioista täytyy tehdä poliittinen päätös, joka on aina kompromissi. Isot jyräävät pienet. Jos emme nyt taistele metsiemme koskemattomuuden puolesta, niin kohta on liian myöhäistä. Mitä voimme tehdä? Kansalaisadressikaan ei auta, koska tämä on EU:n päätös.

Menot