Mielipiteet

Mielipide: Syttyykö sota Persianlahdella?

Nuori iranilaisnainen tutki puhelintaan – ja kuunteli luultavasti sen kautta musiikkia tiistaina Iranin pääkaupungissa Teheranissa. Kuva: ABEDIN TAHERKENAREH
Nuori iranilaisnainen tutki puhelintaan – ja kuunteli luultavasti sen kautta musiikkia tiistaina Iranin pääkaupungissa Teheranissa. Kuva: ABEDIN TAHERKENAREH

Saudi-Arabian öljynjalostamoiden terrori-iskut ovat kiristäneet poliittisen tilanteen äärimmilleen Persianlahden alueella.

Tilanne alkoi eskaloitua Iranin salaisesta ydinaseohjelmasta, jonka Yhdysvaltain sotilastiedustelu ilmeisesti pystyi paljastamaan.

Tästä oli seurauksena Iranin kosto käydä länsimaiden öljynkuljetusten kimppuun lähinnä Hormusin salmen kapeikossa.

Amerikkalaisten syyttävä sormi osoittaa nyt Irania, joka saattaakin olla oikea osoite.

Tehdyt iskut olivat korkealuokkaista erikoisjoukkojen toimintaa, mihin Jemenin huthikapinalliset tuskin pystyvät.

 

Hyökkäykset suoritettiin suurilla sotilaskäyttöön tehdyillä lennokeilla (pituus kolme metriä, siipiväli 4,5 metriä ja räjähdysainetta noin 20 kiloa). Nämä eivät siis olleet mitään muutaman kilon painoisia drooneja.

Jos hyökkäys olisi tehty Jemenistä, matkaa kohteelle olisi ollut noin 1 200 kilometriä, se alkaa olla jo äärietäisyyksillä.

Tarkat osumat maaleihin viittaavat puolestaan tietokonepohjaiseen kameratoimintaan.

Sellaista taitoa ja tekniikkaa Jemenin kapinallisilla tuskin on käytössään. Kohteiden maalittaminen on vaatinut tarkan operatiivisen tiedustelun.

 

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tässäkin tapauksessa joutunut sylkykupiksi ja irvailun kohteeksi, koska ei ole käynyt sotilaallisesti Iranin kimppuun. Miksi hän kävisi?

Ei sotaa niin vain käydä 82 miljoonan asukkaan kansaa vastaan, jolla on vahva armeija. Iranin lyöminen kestäisi vuosia ja mikä hyöty siitä olisi? Seuraisi kenties täydellinen kaaos monien maiden kesken uskonsotineen, sunnimuslimit vastaan shiiat. Kenties vielä pahempaa – kolmas maailmansota.

Kyllä maltti on valttia tässäkin tilanteessa. Kansainvälisesti on tehtävä kaikki voitava, että osapuolet saadaan neuvottelupöydän ääreen ja tilanne rauhoittumaan.