fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Syvempi seutuyhteistyö tai kuntaliitos voisi olla myös mahdollisuus

Monelle hattulalaiselle syvempi seutuyhteistyö tai kuntaliitos ei ole uhka vaan se voi olla myös mahdollisuus Hämeenlinnan seudun tulevaisuudelle.

Teen työni, maksan veroni, kannan vastuuta lähimmäisistä. Liikun päivittäin Hämeenlinnassa ja muualla Suomessa. Hoidan asiointia Hattulassa, Hämeenlinnassa ja verkon kautta maailmalla. Harrastan Hattulan luonnossa kuin myös Hämeenlinnan uimahallissa, jäähallissa tai kulttuurikeskuksissa. Tapaan ihmisiä päivittäin yli kunta-, seutu- ja maakuntarajojen. Kannan huolta myös koko Suomen tulevaisuuden kehityksestä ja talouden tilasta.

Minulla ei kunnan rajalla ole niin suurta merkitystä. Tärkeää on se, että peruspalvelut hoidetaan laadukkaasti kohtuullisilla maksuilla ja veroilla. Olen ennen kaikkea huolissani koko seutukunnan tulevaisuudesta, kehityksestä ja elinvoimasta.

Hämeenlinna ja kunnat sen ympärillä ovat yhtenäinen alue työssäkäynnin, liikenteen ja asukkaiden asioinnin suhteen. Seudullisen yhteistyön laajentaminen tai kuntaliitos lisäisi koko alueen elinvoimaa. Lisäksi se auttaisi kuntatalouden tasapainottamisessa ja helpottaisi asukkaiden arkea.

Seudullisella yhteistyöllä tai kuntaliitoksella olisi mahdollista hakea alueelle kokoaan suurempaa edunvalvonnallista asemaa myös valtakunnan tasolla ja varmistaa, että alueen sijainti Suomen keskeisimmän kasvukäytävän varrella ei jää suurempien kaupunkiseutujen edunvalvonnan jalkoihin.

Kuntatalous on historiallisen kovassa paineessa tulevina vuosina. Kuntataloutta rasittaa pitkällä aikavälillä lisääntyneet velvoitteet, vanhat valtionosuusleikkaukset, indeksien jäädytys sekä kustannustason yleinen nousu. Myös alhainen syntyvyys sekä ikääntymisen tuomat palvelutarpeen haasteet vaikuttavat koko maan kehitykseen.

Koko Suomen mittakaavassa Hämeenlinnan seutu on keskeisen sijaintinsa ansiosta hyväosaisten alueiden joukossa. Kuitenkaan yhdenkään seudun kunnan talous ei ole hyvässä kunnossa. Joka paikassa karsitaan, kouluissa on mittavat investointitarpeet ja vanhustenhoidon tarpeet vain lisääntyvät. Näihin haasteisiin voisi varautua laajemmalla kokonaisuudella. Mieluummin aiemmin kuin liian myöhään.

Seutuyhteistyön laajentaminen ja kuntaliitokset voisivat olla yksi keino myös laajaan, valtakunnan tason talouden sopeuttamiseen. Uskon, että uudistus voisi olla myös mahdollisuus, ei aina uhka.

Menot