fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Taasko matkailukenkä puristaa kaupungissa! – Ainoa kestävä tie perustuu yrittämiseen ja yrittäjiin

Kaupungille myös työnnetään helposti roolia, jota se ei pysty eikä sen pidä edes yrittää ottaa.
Hämeen keskiaikaisen linnan vallihaudan yli johtavaa puusiltaa on remontoitu kulunut kesä linnan pohjoispuolella. Kuva on kesäkuulta. Sen jälkeen työ on edistynyt huomattavasti. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa
Hämeen keskiaikaisen linnan vallihaudan yli johtavaa puusiltaa on remontoitu kulunut kesä linnan pohjoispuolella. Kuva on kesäkuulta. Sen jälkeen työ on edistynyt huomattavasti. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa

Joulupukki vierailee Hämeenlinnassa sentään joskus. Birger Jaarli lienee ollut ensimmäinen. Hän perusti linnan, josta tuli aikanaan kaupungin matkailun vetonaula.

Seuraava taisi sitten olla Standertsköld, joka rakennutti Aulangon, toisen keskeisen matkailun vetonaulan. Sen jälkeenkin on joulupukki käynyt kaupungissa vaikka vähän pienemmin lahjoin.

Tervantuoksu houkuttelee enemmän?

Nyt matkailu on nostettu esiin, kun jotkut haluavat uuden sillan. Matkailullisesti tosin voi olla, että Hämeen linnan pohjoinen puusilta tervantuoksuineen on isompi vetonaula, jos siitä vähänkään muistutetaan. Uusi siltahanke lienee enemmän alkuasukkaiden vaihtelunhaluun.

Välillä on vähän vaikea hahmottaa sitä, mitä matkailun kehittämisen tavoitteilla täällä oikein haetaan. Kuuta taivaaltako? Ei Hämeenlinnasta saa isoa matkailukohdetta tekemälläkään, eikä sitä taida kukaan oikeasti halutakaan.

Roolia työnnetään kaupungille

Kaupungille myös työnnetään helposti roolia, jota se ei pysty eikä sen pidä edes yrittää ottaa. Ainoa kestävä tie perustuu yrittämiseen ja yrittäjiin. Mielellään vielä sellaisiin, jotka pystyvät yhteistyöhön.

Mitä nämä yrittäjät pystyvät tarjoamaan vaikkapa kansainvälisille erikoistuneille pienmatkanjärjestäjille niin, että kokonaisuus on tarjolla vähintään elokuun loppuun asti, jolloin suomalaiset ovat jo kadonneet markkinoilta.

Matkailu ei ole puuhastelua vaan yksi isoimpia palveluteollisuuden aloja. Sitä ei muuteta jollain julkishallinnon pikaprojektilla. Lapissa on mennyt vuosikymmeniä siihen, että koneisto on saatu toimimaan yhtä saumattomasti kuin vaikka telakkateollisuudessa.

Nyt matkailu oli pahassa sillassa. On siinä on ollut hyvääkin se, että nyt joudutaan monet asiat miettimään ja tekemään aivan uusiksi. Automaattisen kasvun varaan ei voi enää laskea.

Ravintolapuolelle saatu huipputasoa

Ravintolapuolelle Hämeenlinnaan on saatu ilmeisen pysyvä huipputaso, mutta olisihan se hienoa, jos johonkin vanhaan rakennukseen keskustan alueella, joku muotoilisi persoonallisen hotellin. Taipuisiko esimerkiksi vanha lääninhallitus siihen vai viekö byrokraatit voiton?

Menot