fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Tämä on paras keino hillitä terveydenhuollon kustannuksia – Digipalvelut ovat todellisia lähipalveluja

Asetelma terveydenhoidossa käytettäviä laitteita, kuten erilaisia kotimittareita. Kuva: Ulla Heinonen
Asetelma terveydenhoidossa käytettäviä laitteita, kuten erilaisia kotimittareita. Kuva: Ulla Heinonen

Sosiaali- ja terveydenhoidon aluevaalit pidettiin kuukausi sitten. Niiden pääteemaksi nousivat lähipalvelut, joissa keskusteltiin palveluiden tuottamisesta kuntien terveyskeskuksissa. Puolueet eivät nostaneet esiin digitalisaation mahdollisuuksia pelätessään leimautuvansa lähipalveluiden vastustajaksi.

Lähipalvelut voidaan tuottaa joko fyysisessä toimipaikassa tai digitaalisena lähipalveluna. Tuottamistavat eivät ole vastakohtia toisilleen. Megatrendi on kuitenkin digitaalisten palvelujen suuntaan, mitä tukee voimakas lääketeknologian maailmanlaajuinen kehitys.

Lääkkeet ovat monesti vuodesta toiseen samat

Monissa pitkäaikaissairauksissa hoitotasapaino on hyvä ja lääkkeet ovat vuodesta toiseen samat. Esimerkiksi lääkkeiden reseptien uusiminen sopii hyvin digitaalisena lähipalveluna hoidettavaksi.

Fyysisissä palveluissa asiointipolku on pitkä. Kodista lääkärille voidaan tarvita kelataksi. Odotukseen menee vartti, joskus tunteja. Tuloksena on resepti ja sen jälkeen apteekissa käynti. Saman asian voi hoitaa kotona näpyttelemällä tietokonetta 10 minuuttia.

Kun vielä kehitettään nopea sähköisen reseptipyynnön ”käsittelykeskus” ja lääkkeiden kotiinkuljetuksen kuriiripalvelu, toimii palvelu kotiovelle asti.

Voimavaroja heti alusta asti digipalveluihin

Toivottavasti aluehallinnon voimavaroja käytetään heti alusta asti uusien digitaalisten palvelujen tuottamiseen. Yksityisellä puolella digitaaliset lähipalvelut ovat kehittyneet nopeasti. Valmiita ja toimivia järjestelmiä on siis käytettävissä.

Julkisella puolella on Omakanta-palvelu, jossa reseptien uusiminen on mahdollista ja omien terveystietojen seuranta helppoa. Omakannasta puuttuu digitaalinen lähipalvelu, jossa voi asioida lääkärin kanssa.

Ministeri Aki Lindénin on ehdottanut omalääkärimallia, jota kokeiltiin Porissa jo 1990-luvulla. Nyt omalääkärimalli pitäisi jalkauttaa digitaaliseksi lähipalveluksi. Järjestelmässä hoitosuhde olisi jatkuvaa ja myös kustannustehokasta.

Tie kustannustehokkaisiin palveluihin j

Digitalisaatio on tie kustannustehokkaisiin palveluihin ja paras keino hillitä sosiaali- ja terveydenhoidon kustannusten kasvua. Jos lähipalvelukäynnin hinnaksi lasketaan vain lääkärin palkkio 50 euroa ja etävastaanoton hinnaksi 25 euroa, on säästö 25 euroa käynniltä.

Kuulostaa pieneltä, mutta jos esimerkiksi miljoonan verenpainelääkkeen käyttäjää vähentää paikan päällä tehtyjä tapaamisia kerran, olisi säästö 25 miljoonaa euroa.

Menot