fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Tammelan kruununjalokivi on pelastettava

Mustialan maatalousoppilaitoksen johtajan entinen asunto Pitkälä on toiminut nyttemmin yhtenä Mustialan asuntoloista. Kuva: Lassi Puhtimäki
Mustialan maatalousoppilaitoksen johtajan entinen asunto Pitkälä on toiminut nyttemmin yhtenä Mustialan asuntoloista. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tammelan kunta on kautta aikojen tunnettu Hangosta Utsjoelle Mustialan ansiosta. Maatalousoppilaitoksessa on ollut opiskelijoita kaikkialta Suomesta.

Sisäoppilaitoksessa oli agrologilinjalla noin 200 opiskelijaa, sen lisäksi maatalousteknikko-opiskelijat, karjan- ja sianhoito-opiskelijat.

Meitä henkilökunnan muksujakin oli runsaat parikymmentä. Meillä oli ihan oma kylä koulutilan alueella. Oli kauppa ja posti, ensimmäinen maaseudun posti.

Mustialalaisten yhteinen huoli

Vuosi sitten kesällä tapasin sattumalta useita entisiä mustialalaisia. Kaikilla oli sama huoli. Eräs sanoi, että kävin juuri muistelemassa menneitä Mustialassa.

Sitten hän jatkoi, että sehän on ihan kuollut koko paikka, kukaan ei asu siellä, ei pidä siitä huolta, Karjamajakin on käyttökiellossa (nyt jo purettu).

Toinen sanoi, että on hirveää katsella, kun hienot hirsirakennukset ovat sellaisessa kunnossa.

Tyhjensimme sisarusteni kanssa vanhempiemme asuntoa vuosi sitten. Äidin hienosti mapittamina oli isäni puheita monenlaisten kurssien päättäjäisistä. Kaikissa niissä oli luettavissa me-henki, Mustiala-henki. Myös Toveriliitto mainitaan useissa yhteyksissä.

Mustiala oli ennen valtion laitos

Silloin Mustialan maatalousoppilaitos oli valtion laitos. Joka kesä huollettiin ainakin yksi rakennus ja mikäli ymmärsin, niin Mustialalle oli aina varattu rahaa.

Sulautuminen Hämeen ammattikorkeakouluun tiesi muutosta. Jossain vaiheessa jopa valmistuvien todistuksista otettiin Mustiala-nimi pois.

Upeat rakennukset ovat jääneet hoitamatta

Upeiden hirsirakennusten hoito jäi kokonaan. Kun kerran kysyttiin, mitä Tammelan kunta toivoo Mustialan suhteen, niin vastasin, että ehdottomasti sitä, että koko upeasta paikasta pidetään huolta, varsinkin rakennuksista ja puistosta.

Onneksi puisto on edelleen hieno, mutta samaa ei voi sanoa ennen niin hienoista henkilökunnan ja opiskelijoiden asunnoista. Ikkunanpokat ovat hajoamassa, alimmat rakennuslaudat mätänevät, maali rapisee. Kauhistuttavaa katseltavaa.

Viimeinen sinetti oli, kun Hamkista tuli oy. Omistajakunnilla ei ole siellä edes joka vuosi edustajaa yhtiökokouksissa. Mitä Tammelan kunta voi tehdä asialle? Kruununjalokivestä on pidettävä huolta.

Menot