fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Tapahtuma-alasta elinvoimaa Hämeenlinnaan – Kaupungin olisi otettava koppia tapahtumista: koulutus tukisi kasvavaa alaa

Weekend-festivaali Kantolan tapahtumapuistossa viime kesäkuussa. Kuva: Lauri Seppänen

Hämeenlinna ei ole perinteinen teollisuuskaupunki. Valitettavan usein vain edelleen törmää siihen ajattelumalliin, että tämä tekee kaupungista jotenkin vähemmän potentiaalisen elinvoiman suhteen.

Palveluteollisuudet ovat kuitenkin jo ajat sitten ajaneet perinteisen teollisuuden ohi merkityksessään. Menneeseen on turha haikailla kuin enintään itseluottamuksen kohottamiseksi.

Tamperekin on entinen massateollisuuskaupunki. Siitä vaan ei enää ole mitään jäljellä? Sielläkin on vain palveluyrityksiä, joita toki voidaan kutsua vaikka konepajoiksi.

Tapahtuma-ala osa kasvavaa palveluteollisuutta

Hämeenlinnan pitäisi ammentaa historiastaan ja ottaa enemmän kiinni nykypäivästä muuntaen sitä uudeksi elinvoimaksi. Tällöin tapahtuma-ala voisi olla merkittävässä roolissa. Sehän on iso ja kasvava palveluteollisuuden ala.

Jos olisin tapahtumaliiketoiminnan edustaja, olisin huolissani alan tulevaisuudesta. Työvoimakin on nyt kadoksissa. Tällainen ulkopuolinenkin tajuaa, kuinka vaativaksi tapahtumien tuottaminen on kokonaisuudessaan mennyt.

Alalle pitäisi saada lisää arvostusta. Ala tarvitsee koulutusta käytännöstä korkeakoulutasolle asti.

Hämeenlinnalla on kaupunkina kokemusta alasta. Myös siitä mihin asti kaupungin rahkeet yksinään riittävät. Kaupungin pitäisi nyt ottaa uudella tavalla kiinni mahdollisuuksista.

Voitaisiinko aloittaa tapahtuma-alan koulutusta?

Voisivatko paikalliset oppilaitokset aloittaa tapahtuma-alan koulutusta ja siihen liittyvien tutkintojen tarjoamista täkäläisen profiilin päälle hyödyntäen samalla koko Suomen osaamista? Onhan täällä uskottavuutta ja alueeseen liittyvää yrittäjyyttä, joka tuo konkretiaa ja opiskelijoille harjoittelu- ja harjoitustyöpaikkoja.

Jos vaikka Hamk lähtisi veturina luoden pohjan keskustakampukselle, joka samalla vireyttäisi keskustan arkea. Näin vanhana lyseolaisena en näkisi ollenkaan pahana, jos vanha vähän pysähtynyt lukioalue saisi elinvoimaa osana korkeakoulua ja siellä voisi toimia myös tapahtumayrittäjyyden keskus.

Kaupunkilaisille ja vierailijoille tämä näkyisi siinä, että täällä järjestetyissä tapahtumissa kokeiltaisiin ja tutkittaisiin uusia asioita, jotka sitten jalostuisivat ja leviäisivät muihinkin tapahtumiin. Jopa maailmalle asti.

Otetaan koppia tapahtumista

Se mitä pyrin sanomaan on se, että kaupungin pitäisi ottaa koppia siitä mitä kaupungissa jo tapahtuu ja edesauttaa alan kehitystä sen kautta mikä on kaupungissa aitoa ja luonnostaan nousevaa.

Kun kaupunki tilaisi tapahtumia kyse ei olisi vain lyhytaikaisista elämyksistä vaan pidempiaikaisesta elinvoiman kanavoimisesta kaupunkiin. Se tuo tänne (myös) nuoria ihmisiä, työpaikkoja ja vierailijoita.

Jarmo Markula

Hämeenlinna

Menot