Mielipiteet

Mielipide: Tarvittaisiinko eläintenpitoon soveltuvuuskoe?

Tämä koira oli joutunut viime vuoden toukokuussa isompiensa hyökkäyksen kohteeksi Hämeenlinnassa. Kuva: Sara Aaltio
Tämä koira oli joutunut viime vuoden toukokuussa isompiensa hyökkäyksen kohteeksi Hämeenlinnassa. Kuva: Sara Aaltio

Minulla ei ole koskaan ollut lemmikkieläimiä. Moni on sellaisen kuitenkin hankkinut, mikä lie rikastuttanut omaa ja läheisten elämää.

Vaikka itse pyrin välttämään eläinkontakteja, en kaikilta kohtaamisilta voi silti välttyä. Toisinaan kohtaamiset ovat ongelmallisia, joista seuraavaksi kolme valikoitua tapausta.

Ensimmäisessä tapauksessa olin jakamassa postia polkupyörällä.

Koira iski kiinni polveen

Kurvasin pyörätieltä laatikkoriville ja laskin yhden jalan maahan tueksi. Samassa ryntäsi keskikokoinen koira noin viiden metrin päästä omistajansa jaloista ja iski kiinni tarjolla olleeseen toisen jalan polveen. Omistaja pyyteli anteeksi tapahtunutta, mutta nuorena en huomannut pyytää korvauksia hampaiden rei’ittämistä farkuista.

Toisessa tapauksessa olin kävelemässä kotiin myöhään illalla.

Silloinen naapuri oli jättänyt hoidossaan olevan ison kissan taloyhtiömme pihalle, ja se tuli jalkoihin säntäilemään ulko-ovea avatessani.

Väistellen pääsin silti kissaan koskematta sisään, mutta myöhemmin sen omistaja tuli väittämään minun jättäneen eläimen oven väliin.

Väite ei voinut pitää paikkaansa, sillä olin kuullut oven menneen perässäni lukkoon. Hän kuitenkin kärjisti tilanteen niin pitkälle, että jouduin tekemään elämäni ensimmäisen rikosilmoituksen.

Kolmas tapaus oli hengenvaarallinen

Kolmas tapaus oli selvästi hengenvaarallinen. Jalankulkijana lähestyin jalkakäytävien risteystä, jossa seisoi koiranulkoiluttaja kahden isohkon koiran kanssa. Suuntasin kulkuni siten, että ohittaisin ne mahdollisimman etäältä.

Muutaman metrin päähän tultuani kuitenkin kauempana ollut koira äkisti loikkasi tavoittelemaan kurkkuani. Hihna sentään lopetti hypyn kesken.

Yhteistä näille tapauksille on se, etten ollut ollut näiden eläinten kanssa missään tekemisissä. Ne olivat myös kaulastaan hihnaan sidottuja, aivan kuin joku hallitsisi niitä.

Eläintenpitäjät ei sisäistä vastuutaan

Yleistynyt lemmikkien pito saattaa tuottaa jatkossakin vastaavia tilanteita, mikäli kaikki eläintenpitäjät eivät sisäistä vastuutaan niistä.

Onko tarpeen kehittää jonkinlainen soveltuvuuskoe, jolla eläimen haltija osoittaa ymmärtävänsä vastuunsa jo ennen lemmikkieläimen ottamista?

Kun tietoa eläimistä ei minulla paljoa ole, koen vaikeaksi löytää ratkaisua näihin ongelmiin. Olisiko eläinharrastajilla ehdotuksia paremman eläintenpidon saavuttamiseksi?

Menot