Mielipiteet

Mielipide: Tässä on kaupunkimme historiallinen aarre – Vanha hautausmaa odottaa aina vain aitaansa

Hämeenlinnan vanha hautausmaa sijaitsee aivan Turuntien lähellä. Kuva: Esko Tuovinen
Hämeenlinnan vanha hautausmaa sijaitsee aivan Turuntien lähellä. Kuva: Esko Tuovinen

Kaupunkimme Hämeenlinnan kulttuurihistoriallisesti arvokas ensimmäinen hautausmaa on vilkkaan liikenteen keskellä edelleen ilman aitausta. Haastavin tilanne liikenteen suhteen on Turuntien puoleinen osuus.

Olen tehnyt hautausmaan aitaamisesta valtuustoaloitteen vuonna 2018.

Asia käsiteltiin kaupunkirakennelautakunnassa. Päätös rakentamisesta tehtiin, mutta ajankohta jäi avoimeksi. Vuosien varrella on käynyt toistamiseen niin, että jokin tärkeämmäksi koettu asia on mennyt edelle, ja aloite on jätetty pöydälle.

Päätöksen teossa on kysymys arvovalinnoista; tärkeäksi koettu asia toteutetaan.

Ilman aitausta jo yli 50 vuotta

Nykyisin puistoalueeksi muutettu hautausmaa on ollut ilman sille kuuluvaa aitausta jo reilusti yli 50 vuotta, sillä perinteinen paksu kettinkiaita purettiin 60-luvun alussa moottoritien rakentamisen yhteydessä. Uuden rakentaminen jäi unohduksiin.

Ympäröivällä aidalla hautausmaat perinteisesti erotetaan omaksi alueekseen ja rauhoitetaan edesmenneiden sukupolvien muistolle.

Hautausmaat ovat historiallisia kohteita. Kyseiselle kaupunkimme ensimmäiselle hautausmaalle on haudattu muun muassa 1860-luvulla suurina nälkävuosina silloisiin kulkutauteihin menehtyneitä kaupunkilaisia.

Joutunut useita kertoja ilkivallan kohteeksi

Hautausmaa on vuosien varrella joutunut usein ilkivallan kohteeksi, viimeisimmästä ilkivallasta kertoi Hämeen Sanomat 3. kesäkuuta.

Nykyisessä tilassa täysin aitaamattomana se on häpeätahra kaupungillemme. Asian toteuttaminen on haaste uudelle tulevalle kaupunkirakennelautakunnalle.

Menot