fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Tauno Palo muistoissamme – Hän ei unohtanut synnyinseutuaan

Tauno Palon raitin viitta ja vuonna 2008 paljastettu muistolaatta marraskuussa vuonna 2020 Hämeenlinnan Myllymäessä. Kuva: Esko Tuovinen
Tauno Palon raitin viitta ja vuonna 2008 paljastettu muistolaatta marraskuussa vuonna 2020 Hämeenlinnan Myllymäessä. Kuva: Esko Tuovinen

Toimittaja Marika Riikonen tämän lehden sunnuntai-numerossa kyseli oikeutetusti, miten Hämeenlinnassa syntynyttä Tauno Paloa on muistettu kotikaupungissaan. Koska tähänastiset toimet eivät sisältöjen puolesta jutussa oikein avautuneet, lienee paikallaan hieman muistella menneitä.

Tämän vuosituhannen alkuvuosiin saakka ei mitään konkreettista ollut Tauno Palon muistamisessa tapahtunut. Tuolloin Risto ja Timo Lemi ottivat yhteyttä allekirjoittaneeseen. Pidimme kolmisin muutaman palaverin ja mietimme, miten me voisimme Taunon muistoa täällä vaalia.

Nimikkokatu on Palon syntymäpaikan vieressä

Lemin perheellä oli sukulaisuutta Paloon ja minä puolestani asun kivenheiton päässä Taunon syntymäpaikasta Myllymäessä. Ratkaisuksi löytyi aloitteen tekeminen hänen nimeään kantavasta raitista ja mikä hienointa paikka löytyi aivan hänen syntymäpaikkansa vierestä.

Kansalaisaloite Tauno Palon raitin nimeämiseksi Myllymäkeen jätettiin tekniselle lautakunnalle 5.5.2005. Sen ensimmäiset allekirjoittajat olivat Risto Lemi, Timo Lemi ja Aarne Kauranen. Kaikkiaan allekirjoituksia oli 144.

Kaavoitusprosessi kaupungilla kesti 2,5 vuotta, mutta hyvää kannatti odottaa. Niinpä lähes 14 vuotta sitten joulukuun 1. päivänä 2007 kaikki oli valmista uuden kadun vihkimiseen ja käyttöön ottoon. Pääsääntöisesti järjestimme myös juhlan kolmistaan ja saimme siihen hieman kaupungilta avustusta.

Martti Palo edusti perhettä ja vihki raitin

Timo Lemi valmisti tilaisuuteen raittiviitan, Pirjo Päivärinta tarjoili ja Juha Haanperä lauloi. Omalle kontolleni jäi Tauno Palon raitin vihkiäispuheen pitäminen. Palon perhettä edusti tilaisuudessa Taunon poika Martti, joka vihki raitin ja poisti viitan päällä olleen verhon. Minun tehtäväkseni jäi lisäksi leikata raitin yli pingotettu nauha.

Toinen tilaisuus samojen henkilöiden toimesta järjestettiin seuraavana vuonna 25.10.2008. Tuolloin tuli kuluneeksi 100 vuotta suuren suomalaisen elokuvan ja teatterin legendan syntymästä. Tällä kertaa paljastettiin raitilla Taunon kunniaksi valmistettu muistolaatta, jonka oli tehnyt niin ikään Timo Lemi.

Omalle osalleni jäi jälleen puheen pitäminen. Muu ohjelma noudatti edellisiä puitteita. Maininnan ansaitsee, että esimerkiksi vuorineuvos Helge Haavisto osallistui vaimonsa kanssa tähän tilaisuuteen.

Koko kansan suosikki ja ylpeyden aihe

Näin on juhlittu Myllymäessä syntymäpaikan vieressä kaikkien aikojen suomalaista näyttelijää. Hän oli aikoinaan koko kansan sankari ja ylpeyden aihe. Suurten tunteiden tulkki.

Tauno Palo ei unohtanut myöhemminkään synnyinseutuaan, vaan säilytti sen aina mielessään muistellen lapsuudenaikaisia kokemuksia ja tapahtumia isovanhempiensa luona Luolajan kylän Hovilan talon mäkituvassa. Kuuluisuutta saaneena näyttelijänä hän vieraili usein synnyinseudullaan.

Tauno Palon nimi kaupungin nimistössä viestii hänen yhteyksistään Hämeenlinnaan ja muistuttaa hänen merkityksestään Suomen kulttuurielämässä.

Menot