fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Taustaselvitykset ovat perusasioita seuratoiminnassa

Hämeenlinnan tennisseuran väkeä kuvattuna kesäkuussa vuonna 2015. Kuvaaja: Esko Tuovinen

Tiistaina 12.2.2019 oli Hämeen Sanomissa toimittaja Laura Myllykosken kirjoittama tärkeä ja ajankohtainen artikkeli koskien urheiluseuratoimijoiden rikostaustaotteen selvittämistä ja Hämeenlinnan Jalkapalloseuran päätöstä näyttää mallia muille hämeenlinnalaisille urheiluseuroille tutkimalla valmentajiensa rikostaustaotteet.

Artikkelin “päähenkilön” HJS:n päätös selvittää toimijoidensa rikostausta-asiat on erittäin tärkeä ja huomionarvoinen viesti kaikille muillekin urheiluseuroille.

Muuten varsin ansiokkaassa kirjoituksessa huomiotani herättää kuitenkin tapa, jolla HJS:n toiminta – kaikella kunnioituksellani seuraa kohtaan – tuotiin kovin vahvalla tavalla julkisuuteen ja seura nostettiin kyseisessä asiassa jalustalle ja edelläkävijäksi.

 

Vertailuun otettiin muutama iso paikallinen seura, joiden tässä asiassa mahdollisesti puutteellinen toimintatapa yleistettiin koskemaan kaikkia muitakin paikallisia seuroja.

Kommentti-osiossa toimittaja kirjoittaa mm., että HJS:n päänavaus rikostaustaotteiden suhteen on tärkeä, mutta muiden lajien hämeenlinnalaisseurojen suhtautuminen toimijoidensa taustojen selvittämiseen oli yllätys.

Myös artikkelin apuotsikon “Muut hämeenlinnalaisseurat eivät asiasta juuri kysele” todellisuuspohja mietityttää ja ihmetyttää.

Artikkelissa mainittujen seurojen osalta asia saattaa olla niin kuin on kirjoitettu, mutta kuinkahan laajan taustakyselyn toimittaja on tehnyt voidakseen yleistää mainitun puutteellisen toimintatavan koskemaan kaikkia muita hämeenlinnalaisia seuroja.

Hämeenlinnan tennisseurassa valmentajien rikostausta-asia on hoidettu Oikeusrekisterikeskuksen ohjeiden ja velvoitteiden mukaisesti aikanaan kuntoon ilman, että seura olisi pyrkinyt sillä maakuntalehden etusivulle tai muutenkaan tekemään asiasta sen suurempaa julkisuusnumeroa.

 

Asian kuntoon saattamisella haluttiin osaltaan varmistaa seuran valmennuksessa ja ohjauksessa olevien lasten ja nuorten turvallisuus.

Seurajohto halusi toteuttaa selvityksen siitä huolimatta, että se luottaa valmentajiinsa täydellisesti.

Hämeenlinnalaisessa urheiluseurakentässä kyseisen asian mallikkaasti hoitaneita seuroja on artikkelin hieman syyttävistä väitteistä huolimatta useampia.

 

Hämeenlinnan Tennisseuran slogan on “Perusasiat kunnossa – tulevaisuus hallussa”.

Seuratoimijoiden taustojen selvittäminen on yksi ja erittäin tärkeä osa kunnossa olevia seuratoiminnan perusasioita.

 

Menot