fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Toiveet puun hinnan noususta ovat haihtuneet kuin tuhka tuuleen

Valmiin sahatavarakuution tuotantoon tarvitaan noin 2,2 kuutiometriä pyöreää sahatukkia. Kuva: Kari Toiviainen

Kaikki me olemme huomanneet, että Ukrainan sodan takia ovat kallistuneet ruoka, energia, rakennusmateriaalit ynnä muut.

Nämä rakennusmateriaalin ja paperin hinnannousun odotukset ovat heijastuneet myös metsänomistajan halukkuuteen myydä puuta. Toiveet puun hinnan noususta pitkittivät keväällä puun myyntihalukkuutta. Pää on nyt avattu ja metsänomistajat myyvät nyt puuta teollisuuden tarpeisiin.

Mutta nämä toiveet puun hinnan noususta ovat haihtuneet kuin tuhka tuuleen. Tietenkin voin kommentoida todellisia hintoja vain omalla alueellani. Keskihinnat esimerkiksi Etelä-Suomessa ovat vain keskimääräisiä hintoja eli alueelliset erot ovat suuria.

Mänty- sekä kuusitukin hinta alueellani on kyllä noussut noin 10–15 prosenttia. Kuitupuun hinta on ostajasta riippuen jopa laskenut tai noussut euron tai pari verrattuna aikaan ennen sotaa.

Valmiin sahatavarakuution tuotantoon tarvitaan noin 2,2 kuutiometriä pyöreää sahatukkia. Loput ovat sahanpurua sekä kuorihaketta.

Yksityiset sahat ovat riippuvaisia sellutehtaille myymästään purusta, kuorihakkeesta sekä hakkuilta tulevasta kuitupuusta, koska heillä ei ole sellu- tai paperitehtaita. Tähän ongelmaan en ota nyt kantaa, koska minulle tai kenelläkään ulkopuolisella ei ole tietoa näistä vaihtokaupoista tai näiden tuotteiden hinnoista.

Sellu- ja paperiteollisuudella tämän pyöreän kuitupuun osuus lopputuotteesta on minimaalinen. Suurin osa raaka-aineesta massan tai paperin valmistuksessa on erilaiset kemikaalit, savi ym.

Tässä on tietenkin ongelman ydin metsänomistajan kannalta. Koska tämä kuitupuun osuus lopputuotteesta on minimaalinen, niin miksi nämä massa- sekä paperiyhtiöt eivät voi maksaa kuitupuusta sen mitä metsänomistajalle kuuluu verrattuna lopputuotteen eli paperimassan sekä paperin hintaan?

Energiapuun kysyntä on nyt huipussaan. Energiaa lämpölaitoksille ostavat yhtiöt etsivät nyt tositoimin näitä kohteita.

Minullakin on näitä kohteita muutamia. Olen kyllä sanonut metsänomistajille, että odotellaan mihin energiapuun hinta asettuu. Tietenkin, jos energiapuun hinta ei nouse, niin näitä ensiharvennusrästejä on hoidettava kuitenkin.

Nuoret metsät riukuuntuvat hoidon puutteesta. Eli näitä ensiharvennuksia on tehtävä joka tapauksessa, jotta saamme metsiä, jotka voivat hyvin, kasvavat ja sitovat paremmin tätä hiiltä. Näistä koneellisista hoitotoimista metsänomistaja saa tuloja. Ja Kemera-rahoitustakin olisi tarjolla.

Marja Tolonen

metsäasiantuntija, Mhy Kanta-Häme
Hausjärvi

Menot