Mielipiteet

Mielipide: Toriparkkikin tehdään tarvitseville

Lahden tuolloin vastavalmistunutta avaraa toriparkkia viisi vuotta sitten huhtikuussa vuonna 2015. Kuva: Terho Aalto
Lahden tuolloin vastavalmistunutta avaraa toriparkkia viisi vuotta sitten huhtikuussa vuonna 2015. Kuva: Terho Aalto

Arkkipiispa Tapio Luoma oli Hämeen Sanomien haastattelussa huolissaan muuttuneesta keskustelukulttuurista. Hänen mukaansa ärhäkkä ja mustavalkoinen keskustelu on johtanut myös vaikenemiseen.

Onko myös meidän toriparkkikeskustelumme johtanut siihen, että 83 prosenttia vaikeni? Nyt emme tiedä heidän mielipidettään.

Sen sijaan me päättäjät revittelemme tällä 17 prosentin mielipiteellä. Itse en käynyt ottamassa kantaa. En myöskään lukeudu heihin, jotka aktiivisesti kampanjoivat: ”Menkää nyt vastustamaan!” Kuulun siis tuohon 83 prosenttiin.

Kaikki palvelut tehdään tarvitseville

Noin puolet vastaajista oli yli 70-vuotiaita. Heistä harvalla on ajokorttia enää, kun toriparkki aikanaan on valmis.

Samansuuntaisen vastauksen minun ikäisiltäni saisi, jos kysyttäisiin, tarvitsemmeko päivähoitopaikkaa. Kaikki palvelut tehdään tarvitseville, ei niille, jotka eivät tarvitse.

Toriparkkia ei nähty tarpeelliseksi edes silloin, jos yksityinen rahoitus toteutuisi valtuuston aiemmin päättämällä tavalla.

Muita paikkoja on tutkittu

Autopaikkatarve kuitenkin ymmärrettiin, koska ehdotettiin muita ratkaisuja. Edellisen valtuustokauden aikana muitakin paikkoja tutkittiin. Ne olivat pieniä alueita syrjemmällä. Näihin on turha haikailla yksityistä rahaa.

Näyttääkin siltä, että toriparkkia vieroksuvat haluavat hoitaa autopaikkatarpeen kokonaan veronmaksajien rahoilla. Moni vastaaja tosin katsoi, että parkkipaikat pitäisi jokaisen järjestää omalla tontilla. Niihin ei edes asukkaiden ja yritysten henkilökunnan parkkipaikat taitaisi mahtua, asiakaspaikoista puhumattakaan.

Valtaoja: haluamme vahvistusta luulollemme

Tähtien tutkija Esko Valtaoja totesi, että itse asiassa me emme halua tietoa, vaan vahvistusta luulollemme. Onkohan sittenkin niin, että toriparkkiasiassakin jotkut ottavat kantaa pelkän luulon ja tunteen pohjalta?

Saatavissa olevan kattavan tiedon pohjalta on selvää, että myös ydinkeskustassa asuvat ja asioivat tarvitsevat paikan autolleen.

Kaupunki ei kehity vastustajien äänellä

En halua, että toriparkin hylkäämisen seurauksena koko keskustavisio menee uusiksi, eli kaikki jää ennalleen ja jatkaa näivettymistään.

Tämäkään kaupunki ei Jaarli Birgerin ajoista ole kehittynyt vastustajien äänellä, eikä kehity. Minäkään en halua jäädä kaupunginvaltuuston pöytäkirjasivuille tämän hankkeen vastustajana.