Mielipiteet

Mielipide: Tuleeko meille Sunny Evo Center?

Evon Ylinen Niemisjärvi viime toukokuussa. Kuva: Soile Toivonen
Evon Ylinen Niemisjärvi viime toukokuussa. Kuva: Soile Toivonen

Olen tutustunut Evon tiedekansallispuistoesitykseen. Useampaan kertaan esityksen luettuani nousi hankkeesta esiin useita kysymyksiä.

En ole missään nimessä luonnonsuojelua vastaan, mutta uteliaana halusin ottaa selvää hankkeesta.

Esityksessä toivotaan alueelle paljon kävijöitä, mutta toisaalta alueen herkkä luonto ei saisi vaarantua.

Mitä todellisuudessa halutaan?

Mitä todellisuudessa halutaan? Mitä sitten Evolla on nähtävää? Vanhoja hoidettuja metsiä? Onko se Kotisten aarnialueen 232 hehtaaria, joka ei ole lainkaan tarkoitettu suurelle yleisölle?

Toinen hakemuksessa mainittu vetovoimatekijä on majava. Evolla esiintyy vain kanadanmajavaa, joka on Suomessa vieraslaji.

Laji kiinnostaa minua vain metsästäjänä, koska Evoltakin on poistettu metsähallituksen luvilla kanadanmajavia lähes vuosittain. Onko majava siis ”henkipatto” Evolla?

Talousperiaatteet eivät ole kestävällä pohjalla

Kansallispuistohakemuksen talousperiaatteet eivät myöskään ole millään mittarilla kestävällä pohjalla.

Kaavaillaan jopa tuhatta uutta pysyvää työpaikkaa osin valtion ja kaupungin maksamina. Se on täysin epärealistinen tavoite. Ei siis kymmenen, eikä sata, vaan tuhat!

Hämeenlinnan kaupungilla ei tässä taloustilanteessa ole varaa pistää hankkeeseen euroakaan.

Esityksessä on kaavailtu jopa 400 000 – 500 000 kävijää vuodessa alueelle, mikä olisi melkoinen nousu nykyisen 85 000 kävijään (2019).

On totta, että luontomatkailu on lisääntynyt huomattavasti tänä korona-aikana, mutta onko se pysyvä ilmiö? Ei varmaan mene kauankaan, kun tilanne normalisoituu ja etelän aurinko kutsuu suomalaisia.

Eikö Evokeskus palveluineen riitä?

Alueelle on suunniteltu myös uuden opastuskeskuksen rakentamista. Alueelle on jo yhteiskunnan varoilla metsäopiston eli Hämeen ammattikorkeakoulun Evon yksikön yhteyteen rakennettu Evokeskus matkailupalveluineen. Eikö se riitä?

Kaupungilla on jo menneiltä vuosilta yksi pieleen mennyt esimerkki suurista suunnitelmista. Tuleeko meille tästä uusi Sunny Evo Center?

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic