Mielipiteet

Mielipide: Turengin S-marketin vastustus on ollut kaukonäköistä

Turengin liikekeskustaa pari viikkoa sitten ilmasta kuvattuna. Kuva: Riku Hasari
Turengin liikekeskustaa pari viikkoa sitten ilmasta kuvattuna. Kuva: Riku Hasari

Kokoomuksen valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Marko Ahtiainen kirjoitti mielipiteessään ”Kuntalaisten palvelut uhattuina Janakkalassa” (HäSa17.10.) taloustilanteestamme asiaa, mutta osin myös asian vierestä.

Hän väittää merkittäviä investointeja jarrutettavan ja tarkoittaa sillä nimenomaan asukkaiden kiivaasti vastustamaa kaavamuutosta ja viheraluetta, jonne S-Market, kaiken terveen järjen vastaisesti, haluaisi rakentaa uuden kauppansa.

Samalla Ahtiainen – yllätys, yllätys – kristillisdemokraattien säestämänä – moitti valtuutettujen menettelyä vastuuttomaksi.

 

Vastuuton ja vastuuton. Voisittepa hämmästyä kuullessanne, kuinka alati lisääntyvä määrä Turengin asukkaista, keski-ikäisistä ja kultaisen iän saavuttaneista pitää teidän menettelyänne vastuuttomana: luonnosta, asukkaista ja heidän hyvinvoinnistaan piittaamattomana pitäen teitä vain rahaa ajattelevana porukkana.

Sen sijaan huonoa hanketta kaukonäköisesti vastustavan päätöksen kunnanhallituksessa tehneet ja sitä näin eteenpäin vieneet valtuutetut saavat asukkailta arvostusta.

He ymmärtävät luonnon ja lähiluonnon merkityksen Turengin asukkaille, ottavat tosissaan rakentamisen tiedossa olevat riskit ja kuuntelevat kuntalaista. Niistä aineksista luottamus on syntynyt.

 

Kaikki me turenkilaiset odotamme ja toivomme hartaasti ympäristöministeriöltä Poluksen kiinteistön lunastusoikeutta ja kylän kiinteistökeisarin vuosikausien kiusan tekemisen Turengin asukkaille vihdoinkin päättyvän.

Silloin kumpikin kaupoistamme – ja ehkä joukko muitakin – saisivat haluamansa ja kylässä vallitsisi iloinen yrittämisen ja ympäristön kohentamisen meininki. Mutta jos se ei onnistu, niin eikös sitä Tapio Eerolan haikailemaa isokokoista markettia kuitenkin voisi suositella vaihtoehtona ihan entiselle paikalleen?

Marketillemmehan olisi kuulemma helposti saatavissa 1 000 neliömetriä sitä kaivattua lisätilaa kävelykadun puolelta. Miksi ei kelpaa? Joku muisteli vielä marketissa ennen vanhaan olleen alakerrankin – parkkipaikaksi.

 

Marko Ahtiaisen 17.10.2019 julkaistu mielipidekirjoitus:

Kuntalaisten palvelut uhattuina Janakkalassa

Janakkalassa on menossa useita yksityisen sektorin päivittäiskaupan, teollisuuden ja matkailun hankkeita, jotka toteutuessaan ovat merkittäviä työllisyyden ja veropohjan kestävyyden kannalta.

Samaan aikaan haasteet väestömäärän ja kunnan talouden kantokyvyn osalta ovat ehkä historian haastavimmat. Väestön ikääntyminen, huoltosuhteen heikkeneminen ja massiiviset, välttämättömät kouluinvestoinnit asettavat ennennäkemättömiä paineita kuntamme talouteen ja palvelujen järjestämiseen.

Ennusteet vuoden 2018 talouden toteutumisesta budjetoitua heikommin sekä vuoden 2020 näkymät asettavat päätöksentekijöille runsaasti pohdittavaa.
Samaan aikaan kunnassa on koulujen rakentamisen lisäksi tunnistettu monia muita palveluihin, infraan ja liikuntainvestointeihin liittyviä tarpeita.

Ylitsepääsemättömät ongelmat

Yhtälö on mahdoton. Ilman merkittävää väestön kasvua, verotulokertymän lisääntymistä ja taksojen tarkistamista kuntamme on ylitsepääsemättömän taloudellisten ongelmien edessä.
Olemme törmänneet tilanteeseen, jossa taloudellisten haasteiden lisäksi, monia merkittäviä yksityisen sektorin investointeja jarrutetaan osana kaavoitus- ja sopimuspolitiikkaa. Tämän asian äärelle olimme mm. viime valtuustossa, jossa käsittelimme Juttilantien kaavaa. Pidämme tätä vastuuttomana.

Tosiasiat tunnustettava

Janakkalan kokoomuksen ja kristillisdemokraattien valtuustoryhmät edellyttävät kaikilta puolueilta, päätöksentekijöiltä ja virkamiehiltä yhteisesti tosiasioiden tunnustamista. Yksityisen sektorin hankkeiden edistäminen on työllisyyden ja verotulokertymän näkökulmasta ainoa kestävä toimintalinja kuntamme talouden tasapainottamiseksi, tärkeiden investointien rahoittamiseksi ja veropohjan kestävyyden turvaamiseksi.

Janakkalan kokoomuksen ja kristillisdemokraattien valtuustoryhmät sitoutuvat kunnanvaltuuston päättämän kuntastrategian mukaisiin toiminnallisiin ja taloudellisiin tavoitteisiin, joilla turvaamme hyvät palvelut kuntalaisille.
Ryhmiemme mukaan janakkalalaisten palvelut turvataan ja tärkeät investoinnit voidaan toteuttaa ilman verojen korotuksia. Talouden kestävyys turvataan, kun saamme kuntaan elinvoimaa ja työllisyyttä vahvistavia investointeja.

Toivomme kaikkien päättäjien yli puoluerajojen kykenevän tekemään päätöksiä, jotka lisäävät taloudellista toimeliaisuutta Janakkalassa.

Janakkalan kokoomuksen ja kristillisdemokraattien valtuustoryhmien puolesta:
Marko Ahtiainen
kokoomuksen ryhmän varapuheenjohtaja
Janakkala