fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Turussa herättiin nuorten hätähuutoon – Hämeenlinnassa tulisi ottaa mallia

Noin 20–25 prosenttia nuorista kärsii jostain mielenterveyden häiriöstä ja ne ovat THL:n mukaan koululaisten ja nuorten aikuisten tavallisimpia terveysongelmia. Kuva: Lassi Puhtimäki
Noin 20–25 prosenttia nuorista kärsii jostain mielenterveyden häiriöstä ja ne ovat THL:n mukaan koululaisten ja nuorten aikuisten tavallisimpia terveysongelmia. Kuva: Lassi Puhtimäki

Hämeen Sanomat kertoi, kuinka ”nuorten psykiatrian paine kasvaa” (HäSa 5.11.).

Mielen järkkymisen ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin ei ole panostettu tarpeeksi. Tämä näkyy erikoissairaanhoidossa voimakkaasti oireilevina nuorina, joista kaikki ei, ikävä kyllä, ehdi saada ajoissa apua.

Kun lapsen mieli järkkyy, vaikuttaa se aina myös lapsen perheeseen.

Kyse ei ole vain yhden ihmisen inhimillisestä kärsimyksestä, koko lähiympäristö saa osansa lapsen pahoinvoinnista.

Pahimmillaan tilanteet eskaloituvat lapsen tahdosta riippumattomaan psykiatriseen hoitoon tai lastensuojelun sijoitukseen. Muu perhe jää usein näissä tilanteissa yksin ja ilman tukea.

Turussa herättiin hätähuutoon

Turussa herättiin nuorisopsykiatrian hätähuutoon nuorten lähetemäärän ryöstäydyttyä käsistä vuonna 2018. Kaupungissa palkattiin kymmenen psykiatrista sairaanhoitajaa kouluympäristöihin vuonna 2019.

Psykiatrisen sairaanhoitajan tehtävä on täydentää osaamisellaan muiden kouluissa toimivien ammattilaisten osaamista. Kun työnjako on selvä, voidaan resurssit hyödyntää järkevästi.

Turun mallista ei ole saatavilla vielä lopullisia vaikutusarvioita, rahoitusta on saatu kahdelle vuodelle. Valoa kuitenkin näkyy tunnelin päässä: Turussa nuorten psykiatrian poliklinikan lähetemäärät ovat kääntyneet laskuun.

Mielenterveysongelmia kannattaa ehkäistä

Tiedämme, että mielenterveyttä kannattaa tukea ennaltaehkäisevästi. Mielen horjahtaessa, nopea hoitoon ohjautuminen ja varhainen tuki vähentävät oireilun kestoa sekä sosiaali- ja terveysalan kustannuksia.

Suomen työkyvyttömyystilastot kertovat karua kieltä siitä, mitä käy kun mielenterveyttä ei tueta ajoissa – mielenterveydellisistä syistä johtuvat työkyvyttömyyseläkkeet ovat lisääntyneet ja yhä nuorempia jää työkyvyttömyyseläkkeelle.

Vaikka talous olisi tiukassa, älkäämme unohtako: Lapset ja nuoret ovat maamme tulevaisuus, tulevaisuuden osaajista tulee huolehtia ja heidän hyvinvointiaan edistää. Hämeenlinnan tulisikin ottaa Turusta mallia ja tuoda matalan kynnyksen tukipalvelut kouluihin.

Menot