fbpx
Mielipiteet

Antti Ahonen (kok.): Keskustan kiekkopysäköinti jäi vain yhden äänen päähän – Kaupungin laidoilta ei ole muuta järkevää tapaa liikkua kuin oma auto

Harvinaista herkku Hämeenlinnan keskustassa: pysäköintiä Saaristenkadun kiekkopaikoilla keskiviikkoaamuna. Kuva: Rauno Lahti
Harvinaista herkku Hämeenlinnan keskustassa: pysäköintiä Saaristenkadun kiekkopaikoilla keskiviikkoaamuna. Kuva: Rauno Lahti

Maksutonta asiakaspysäköintiä Hämeenlinnan keskustassa pitää lähestyä ennen kaikkea Hämeenlinnan ja koko seudun elinvoiman sekä onnellisuuden näkökulmasta. Siksi ajan niin vahvasti kiekkopysäköintiä.

Hämeenlinna on koko maakunnan ainoa paikka, jossa lyhytaikainen pistäytyminen keskustan kahviloissa tai kivijalkakaupoissa on autoilijoille maksullista. Näin ei pitäisi olla. Ei ole ilmastotoimi, että asiakkaat väkisin ajetaan keskustasta esimerkiksi Tiiriöön tai Kauppakeskus Goodmaniin.

Tiiriön ja Goodmanin liikkeet ja kahvilat ovat tietenkin yhtä lailla hyviä, mutta kaupunkikeskustan ja etenkin torin alueen yritykset ja asiakkaat kärsivät siitä, että vaikkapa euron kahvista joutuukin maksamaan kaksi euroa ylimääräistä pysäköintimaksuna.

Ei ole muuta järkevää tapaa liikkua kuin oma auto

Hämeenlinnassa on pitkät etäisyydet. Kaupungin laidoilta ei ole muuta järkevää tapaa liikkua kuin oma auto. Päästöjä on syytä vähentää, mutta sitä varten on hyviä päästöttömiä autovaihtoehtoja. Autolla pitää päästä kulkemaan ja pysäköimään sujuvasti Hämeenlinnan keskustassa.

Maanantaina 11. lokakuuta kysymys lyhytaikaisesta maksuttomasta keskustapysäköinnistä puhutti Hämeenlinnan kaupunginhallituksen pöydän äärellä. Äänin 6–7 lopulta valitettavasti päätettiin, että tekemäni avaus kiekkopysäköinnistä ei saa kaupunginhallituksen tukea.

Viime valtuustokaudella kaatui päätöksenteossa kaksi kiekkopysäköinnistä tehtyä poliittista avausta, molemmat kokoomusvaltuutettujen tekemiä. Tein helmikuussa 2021 valtuustoaloitteen, että edes kokeiltaisiin kiekkopysäköintiä.

Aloite oli käsittelyssä kaupunginhallituksessa

Kaupunginhallituksen kokouksessa käsiteltiin aloitetta. Ensin äänestettiin tekemästäni muutosesityksestä, jonka mukaan lyhytaikaisen maksuttoman pysäköinnin kokeilu tulisi vuonna 2023. Kokeilu toisi hyödyllistä tietoa ja varmasti myönteisiä tuloksia. Tätä vastassa oli Teppo Turjan (ps.) esitys, jonka mukaan kiekkopysäköintikokeilu toteutetaan, kun “kaupungin talous on tasapainossa”.

Äänin 5–7 voitti ensin perussuomalaisten esitys. Allekirjoittaneen, Antti Ahosen, tekemää esitystä – jota Mika Walkamo kannatti – lukkoon lyödystä aikataulusta kiekkopysäköintikokeilulle tukivat ensimmäisessä äänestyksessä kokoomuksen ja keskustan edustajat.

SDP ei ole koskaan hyväksynyt ajatusta kiekkopysäköinnistä

Vihreiden Jussila äänesti tyhjää ja onkin johdonmukaisesti aina perustellut, että ei kannata kiekkopysäköintikokeilua. Myöskään SDP ei ole koskaan hyväksynyt ajatusta kiekkopysäköinnistä.

Toisessa äänestyksessä vastakkain oli virkamiespohjaesitys – eli, että mitään kiekkopysäköintikokeilua ei toteuteta sekä perussuomalaisten esitys.

Tuin perussuomalaisten esitystä, jotta jonkinlainen myönteinen signaali kiekkopysäköinnille tulevaisuudessa saataisiin nyt annettua. Toisessa äänestyksessä kiekkopysäköintikokeilu hävisi äänin 6–7.

Kiekkopysäköintikokeilun puolesta äänestivät kokoomuksen Antti Ahonen, Kirsi Lehto ja Mika Walkamo sekä perussuomalaisten molemmat edustajat ja kristillisdemokraattien Kylli Kylliäinen.

Tällä kertaa siis kiekkopysäköintikokeilu kaatui lopulta vain yhdellä äänellä.

Kaikkien kiekkopysäköintiä tukevien tahojen jatkettava työtään

Kiekkopysäköintiä ovat viime vuosina esittäneet minun, Ville Lintulan, Seppo Kuvajan, Anne-Mari Kuvajan, Mika Walkamon, Teppo Turjan sekä monien muiden valtuutettujen – eri puolueista – lisäksi muun muassa Hämeenlinnan Yrittäjät sekä Kaupunkikeskustayhdistys.

Työ jatkuu. On tärkeää, että kaikki kiekkopysäköintiä tukevat tahot jatkavat työtään. Minä olen varma, että jonakin päivänä, joskus, kiekkopysäköinti on totta myös Hämeenlinnassa.

 

Otsikkoa muokattu 14.10.2021 kello 10:05.

Menot