fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Uhkaako ympäristötuho Hattulan Lehijärveä? – Golfkentän tekoainematot eivät kuulu luontoon

Hattula Golfin tekonurmirullia odottamassa uusiokäyttöään kuukausi sitten heinäkuussa. Kuva: Pekka Rautiainen
Hattula Golfin tekonurmirullia odottamassa uusiokäyttöään kuukausi sitten heinäkuussa. Kuva: Pekka Rautiainen

Lapsemme ja lapsenlapsemme saattavat olla Hattula Golfin investointisuunnitelmissa maksumiehinä.

Yrittäjyyden investoinnit luovat vaurautta kuntaan ja niihin onkin hyvä suhtautua myötämielisesti. Käsissämme on tällä hetkellä kuitenkin aivan uusi maailma.

Olemme havahtuneet siihen tosiseikkaan, ettei taloudellista tai muutakaan ihmisen edun tavoittelua voi enää nykyään toteuttaa siten, että maksajina ja vahingon kärsijöinä kituvat luonto, vesistö ja tulevat sukupovet.

Matoissa on myrkyllisiä aineita

Hattula Golf on levittämässä Lehijärven ympäristöön jalkapallokenttien käytöstä poistettuja tekoainemattoja, joiden kumiaineksen tiedetään sisältävän myrkyllistä öljyhiilivetyä yli nykytietämykseen perustuvien sallittujen raja-arvojen (Valtioneuvoston asetus eräiden jätteiden hyödyntämisestä maarakentamisessa 843/2017).

Hattulan kunta on myöntänyt ehdollisen toimenpideluvan. Käytetyt tekonurmimatot saisi levittää alueelle, jos myrkyllinen kumiaines saataisiin poistettua.

Maailmalla karmivia esimerkkejä

Poistaminen vaikuttaa kuitenkin vaikealta. Googlettamalla löytyy maailmalta karmivia esimerkkejä seurauksista ihmisille ja ympäristölle, kun mainitun tyyppisiä keinoainekenttiä on uusiokäytetty. PAH-yhdisteet ovat syöpävaarallisia aineita.

Hattula Golfin suunnitelma oli, että keinonurmirulla nostettaisiin jätelavan päälle metallitankoon ja keinonurmesta irtoaisi myrkkyaines jätelavalle. Lisäksi käytettäisiin painepesuria lopuksi. Nyt kuitenkin mietitään harjaamista. Toimet tehtäisiin asiantuntijan valvonnassa.

Tehdäänpä toimenpiteet miten vain, todennäköistä on, ettei myrkkyaineen poistaminen onnistu. Lisäksi matot vain hajoaisivat käsittelyissä ja kumi- sekä muoviyhdisteet päätyisivät ajan saatossa tuhoamaan Lehijärven luontoa.

Tekoainematot eivät kuulu luontoon

On selvää, etteivät jalkapallokenttien käytöstä poistetut tekoainematot kuulu levitettäväksi luontoon. Esimerkiksi luonnonkumimateriaali olisi terveydelle ilmeisesti turvallisempaa ja kalliimpaa.

Mutta mikä on golfaajan terveyden hinta? Olisiko hyvä myös poistaa alueella käytössä olevat, arseenilla kyllästetyt pylväät?

Kuntalaiset ovat Hattulassa fiksua porukkaa ja monilla on iso huoli asiasta, kun asia on tullut puheeksi, eikä ihme, sillä ympäristötuho uhkaa Lehijärveä ja sen maa-alueita ihan oven takana.

Jos näin käy, kuka maksaa ennallistamisen viulut ja onko ympäristö pilattu jopa lapsiltamme ja lapsenlapsiltamme peruuttamattomasti? He tuskin kiittäisivät meitä, edeltäjiään.

Emme kai voi antaa tuhon tapahtua? Itse uskon, että kaikki haluavat toimia vastuullisesti.

Vastuullisuus on menestystekijä

Vastuullisuus on nykyään yrityksen ja kunnan elinvoimaisuuden ja menestyksen tekijä. Ihmiset valitsevat sen toimijan ja sen yrityksen palveluita, jotka pystyvät osoittamaan toiminnassaan kestävän kehityksen mukaista päätöksentekoa. Jokaisella toimijalla on jonkinlainen maine.

On hyödyllistä varmistaa, että yleinen mielikuva kertoo yrityksestä, joka ymmärtää luonnonvarojen olevan vakavasti uhattuina ja tiedostaa oman vastuunsa myös ympäristön hyvinvoinnista.

Lue myös: Hattula Golfin laajentaminen yhä jumissa – Kunta tyrmäsi uuden rangen katerakenteen (10.7.2020)

Menot