fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Vankeusaika on kuin varikkokäynti – Vähenisikö huumerikollisuus, jos kurssia käännettäisiin hoidolliseen suuntaan?

Vankeusaika näyttäytyy varikkokäyntinä, jonka aikana saadaan pikainen huolto, jotta radalle on jälleen mahdollista palata ja säilyä siellä hengissä.
Poliisin takavarikoimaa kokaiinia Forssassa lokakuussa vuonna 2018. Kuva: Lassi Puhtimäki
Poliisin takavarikoimaa kokaiinia Forssassa lokakuussa vuonna 2018. Kuva: Lassi Puhtimäki

Viime aikoina on käyty ansiokasta ja kaivattua keskustelua huumeiden käytöstä, rikollisuudesta ja huumehoidosta.

Teen itse työtä valtakunnallisessa sakko- ja lyhytaikaisvankihankkeessa, jonka tavoitteena on vankeusaikaisen päihdekuntoutuksen ja sen vaikuttavuuden lisääminen.

Tämän kohderyhmän ihmiset ovat hyvin usein yhteiskuntamme huonoimmassa asemassa olevia, syvälle syrjäytyneitä päihdeongelmaisia.

Vankeusaika on kuin varikkokäynti

Heille vankeustuomio ja vankeusaika näyttäytyy varikkokäyntinä, jonka aikana saadaan pikainen huolto, jotta radalle on jälleen mahdollista palatua ja säilyä siellä hengissä.

Näiden ihmisten arki koostuu pääasiassa päihteiden hankinnasta erilaisin laittomin keinoin. Keinoina ovat omaisuus- ja ryöstörikokset, jopa väkivaltarikokset.

Laittomien huumausaineiden ympärillä pyörivät valtavat rahasummat ja niiden käyttö vaatii massiiviset laittomat tulot.

Poliisi ei ehdi nykyresurssein tutkia näitä käytön rahoitukseen liittyviä massarikoksia, ja rikosten uhreille jää aineellisten ja henkisten vaurioiden korjaaminen, usein vakuutusyhtiöiden kautta. Tämä johtaa vakuutusten hintojen nousuun.

Vähenisikö rikollisuus, jos kurssi käännettäisiin hoidolliseen suuntaan?

Vähenisikö laittomiin päihteisiin liittyvä rikollisuus, jos huumausainepolitiikan kurssia käännettäisiin enemmän hoidolliseen suuntaan, rankaisun sijasta?

Jospa onnistuttaisiin poistamaan se käyttäjien ympärillä sitkeästi pyörivä yhteiskunnan asettama stigma ja helpottamaan heidän hoitoon pääsyään. Vähenisikö tämä vankilan portissa edestakaisin kulkevien ihmisten määrä, jos hoidolla käyttö vähenisi ja aineiden hankkimiseen ei tarvittaisi enää rikoksia?

Esimerkkinä voisi ottaa esiin opioidikorvaushoidon, jonka vaikutuksia uusintarikollisuuteen on tutkittu ja se on tutkimuksella hyväksi keinoksi todistettu.

Kannabiksen sijaan minä puhuisin kokonaisuudesta.

Menot