fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Vanhukset huorittelevat ja ovat väkivaltaisia – Kohdellaan nuoria hoitajia kuin lapsenlapsiamme

Forssan ammatti-instituutti lähihoitajaopiskelijoita opintojensa äärellä viime vuoden marraskuussa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan ammatti-instituutti lähihoitajaopiskelijoita opintojensa äärellä viime vuoden marraskuussa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Hämeen Sanomissa oli mielenkiintoinen artikkeli Tavastian lähihoitajaopiskelijoiden kiinnostuksesta sairaanhoitoon ja huolenpitoon (A4–5, HäSa 1.9.). Huoli olikin suuri, kun opiskelijoita ei kiinnosta vanhustenhoito. Mielestäni siinä ei ole ollenkaan mitään ihmeellistä ja ihmeteltävää.

Vanhusten hoito on äärimmäisen haastavaa. Vanhukset ovat usein “hankalia” hoidettavia (turhaan laitoin lainausmerkit), niinhän se on.

En halua yleistää vanhusten hoidon haasteellisuutta koskevaksi kaikkia vanhuksia. Osaa se kuitenkin koskee, ja asialla on suuri merkitys hoitajan työn mielekkyyteen.

Vanhukset voivat olla väkivaltaisia

Vanhukset voivat olla ja ovatkin usein ilkeitä, jopa väkivaltaisia sekä rivoja suustaan. Huorittelu ja hintiksi haukkuminen on monelle nuorelle hoitajalle tuttua kuultavaa työvuoron aikana.

Vanhus saattaa luulla, että vanhana voi laukoa suustaan mitä lystää, voi lyödäkin hoitajaa, sylkeä ja kirota, purkaa omia turhautumisiaan. Varsinkin nuoriin hoitajiin voi purkaa patoutumiaan, jotka ovat olleet sisuksissa vuosikymmenet. Vanhemmille hoitajille ei uskalla, kun heissä on haastetta myös.

Vuosikymmenet kovettavat lempeänkin hoitajan

Vuosikymmenet vanhusten hoidossa kovettavat kyllä lempeämmänkin hoitajan. Sitä voitaneen sanoa itsesuojeluvaistoksi. Vanhempi hoitajahan voi aina laittaa vuorossa olevan nuoren kiroilevan papan hoitajaksi.

Usein vanhemmat konkarit haluavat nöyryyttää ja kyykyttää nuorempia vastavalmistuneita hoitajia. Oma ego saa kaipaamaansa pönkitystä. Ikävää, mutta niin totta.

Ehdotankin kurssia vanhuksille: hyvän käyttäytymisen kurssia hoitolaitoksessa.

Miten muuten heikosta palkasta puhutaan!

Suorastaan nauratti Hämeen Sanomien artikkelissa rehtorin toteamus hoitajien heikosta palkasta, toteamus siitä, kun palkasta puhutaan kielteiseen sävyyn. No just. Miten muuten sitten?

Kuinka moni meistä olisi valmis menemään pienellä palkalla haukattavaksi, alistettavaksi, kokemaan mahdollista väkivaltaa työpaikalleen? Monella muullakin palvelualalla tämä on toki tuttua.

Kaiken lisäksi ammatin arvostus on alhainen

Kaiken lisäksi kyseisen ammatin harjoittajien arvostus on alhainen. Sekin näkyy heikossa palkassa. Mielestäni vanhusten parissa työskentelevien hoitajien, niin lähi- kuin sairaanhoitajien pitäisi saada “vanhushoidonkorotus” palkkaansa.

Me vanhentuvat, tulevat vanhukset, kohdellaan nuoria hoitajia samoin kuin kohtelemme lapsenlapsiammekin: yhtä hyvin ja kunnioituksella.

Sinunkin lapsenlapsesi saattaa saada siipeensä hoitaessaan jonkun toisen mummua tai vaaria.

Nuori hoitaja haluaisi kuitenkin hoitaa Sinua kuin omaa mummuaan. Annetaan heille siihen mahdollisuus. Sillä vältämme sen, etteivät meitä hoida melkein yhtä vanhat hoitajat kuin me itse.

Menot