Mielipiteet

Mielipide: Vastaa tiedon perusteella toriparkkikyselyyn

Street Art -katutaidetapahtuman graffiti Hämeenlinnan kauppatorilla viime kesäkuussa. Kuva: Tomi Vesaharju
Street Art -katutaidetapahtuman graffiti Hämeenlinnan kauppatorilla viime kesäkuussa. Kuva: Tomi Vesaharju

Sata vuotta sitten Hämeenlinnan torin alle suunniteltiin toriparkkia hevosia varten. Torilla oli ruuhkaa, hevosia pyöri joka puolella. Onneksi esi-isämme olivat viisaita eikä hevosparkkia rakennettu. Hevosiakaan ei ole ollut moniin vuosikymmeniin. Turhaan olisi rakennettu.

Entä jos mennään sata vuotta eteenpäin, vuoteen 2120. Voidaanko silloin sanoa, että viisaita päätöksiä Hämeenlinnan asukkaat aikanaan tekivät: toriparkkia ei rakennettu.

Vanhanaikaisia autojakaan ei ole ollut kymmeniin vuosiin. Uudenaikaisia kylläkin. Kyllä näille nykyisillekin kulkuvälineille on aina paikka löytynyt kadunvarresta.

Onhan meillä kaupunkikuvaa rikastuttava vanha, jo suojeltu kauppakeskus, jonne taas puuhataan jotain graffitinäyttelyä.

Ulkopuolelta kauppakeskus onkin vuosikymmenien saatossa muotoutunut pysyväksi graffitinäyttelyksi. Sibeliuksen syntymäkotikin sinnittelee paikallaan pahasti sisäilmaongelmaisena.

Ei mennä mielikuvamarkkinointiin

Pysytään kuitenkin asialinjalla, eikä mennä mielikuvamarkkinointiin.

Mielestäni äänestyspäätöksen tulee perustua selvitettyihin tosiasioihin. En usko salaliittoteorioihin, joiden mukaan kaupungin johto yrittää valheellisin perustein ujuttaa väkisin toriparkin Hämeenlinnaan kuulematta kansalaisten oikeutettuja vaatimuksia.

Mikä käy yhdelle, ei käy toiselle

Olkoonkin, että ne vaatimukset ja odotukset lehtikirjoitusten perusteella näyttävät olevan kovin ristiriitaisia. Mikä käy yhdelle, ei käy toiselle.

Hämeenlinnan verkkosivuilla, samassa kohtaa kuin missä on linkki toriparkkiäänestykseen, on myös linkit vuosien mittaan tehtyihin selvityksiin. Ne ovat luotettavien asiantuntijoiden tekemiä.

Kun niihin tutustuu ajatuksella, voi tulla ainoastaan siihen johtopäätökseen, että Hämeenlinnan keskustan lähivuosikymmenien kehityksen kannalta toriparkki on todella tärkeä asia.

Miksi emme uskoisi asiantuntijoita

Keskustan kehittäminen kytkeytyy toriparkkiin monella tavalla. Jos uskomme asiantuntijoita, ja miksi emme uskoisi, äänestyspäätös on mielestäni aivan selvä: suunnittelua on jatkettava.

Toteutuspäätös tehdään sitten aikanaan, kuten on esitetty. Kannattaa nähdä vaivaa ja tutustua käytössä olevaan aineistoon, se helpottaa aina vaikeaa päättämistä.

Menot