fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Vastuun pakoilua turvapaikkakriisissä

Kirjoittaja muistuttaa, että kun turvapaikanhakijoita virtasi Suomeen pohjoisen kautta syksyllä 2015, perussuomalaiset istui tukevasti hallituksessa tekemässä päätöksiä. Kuva: Emma Taipale
Kirjoittaja muistuttaa, että kun turvapaikanhakijoita virtasi Suomeen pohjoisen kautta syksyllä 2015, perussuomalaiset istui tukevasti hallituksessa tekemässä päätöksiä. Kuva: Emma Taipale

Politiikassa saatetaan vaikkapa paremman vaalituloksen saamiseksi niin sanotusti pistää mutkat suoriksi eli tietoisesti jättää mainitsematta oleellisia seikkoja omasta osuudesta ja omasta vastuusta.

Esimerkkinä tästä voi hyvinkin mainita vuonna 2015 Suomeen rantautuneen turvapaikanhakijoiden vyöryn, joka yllätti niin suomalaiset viranomaistahot kuin päättäjätkin sekä perussuomalaisten mielipiteet asiassa.

Vuoden 2015 kesällä Suomessa ei ollut oikeaa tilannekuvaa siitä, millaista painetta ja liikehdintää oli meneillään muualla EU-alueella turvapaikanhakijoiden keskuudessa.

 

Hallitusvastuussa Suomessa oli Sipilän hallitus, jossa mukana oli myös perussuomalaiset. Puolueen jakautuminen/hajoaminen tapahtui vasta vuonna 2017.

Puolueella oli täysi mahdollisuus ylimpänä päättäjätahona toimia tarpeellisella tavoin turvapaikkakriisissä .

Olettaa sopii, että europarlamentaarikot, mepit, halutessaan saavat parhaan olemassa olevan tilannekuvan EU-alueen erityisistä tapahtumista, kuten vallitsevasta turvapaikanhakijoiden tilanteesta ja liikehdinnästä. Perussuomalaisilla oli tuolloin vuosina 2015-2016 meppejä kuten Jussi Halla-aho.

Tässä vaiheessa voidaan todeta, että tiedonkulku ja siten myös yhteistyö ontui turvapaikanhakijakriisin aikana pahemman kerran ainakin EU-jäsenmaiden välillä, ja ilmeisimmin myös Suomen hallituksen ja suomalaisten hallituspuolueita edustavien meppien välillä.

Nyt perussuomalaiset meuhkaavat esimerkiksi, mihin ovat kadonneet useat tuhannet Suomeen vuosina 2015–2016 tulleet turvapaikanhakijat.

 

Älkööt perussuomalaisetkaan unohtako sitä, että puolue oli tuolloin Suomessa hallitusvastuussa. Perussuomalaisilla on ollut täydet mahdollisuudet ja vastuukin hallituspuolueena vaikuttaa siihen, kuinka Suomi järjestää turvapaikanhakijoihin liittyvät konkreettiset jatkotoimet.

Kun asioista halutaan keskustella faktapohjalta, niin silloin ei pidä pimittää tai vääristellä tietoja. Vastuunkanto tarkoittaa, että kantaa vastuun myös omista päätöksistään ja tekemisistään. Se ei tarkoita vastuun vierittämistä toisille eikä yritystä piilottaa oman toimintansa tai toimimattomuutensa jäljet.

 

Menot