Mielipiteet

Mielipide: Vihreää elpymistä ihan lähellä – Kaupunkiin tarvitaan lisää viljelypalstoja

Variksenpelätin hämeenlinnalaisella vuokraviljelypalstalla heinäkuussa vuonna 2018. Kuva: Esko Tuovinen
Variksenpelätin hämeenlinnalaisella vuokraviljelypalstalla heinäkuussa vuonna 2018. Kuva: Esko Tuovinen

Katselin keskustan puheenjohtajan, valtiovarainministeri Annika Saarikon Ylen tv-haastattelun kuntavaalien puheenjohtajatentissä. Saarikko käytti raikkaita kielikuvia marjamaista ja laiturinnokista. Pidin niistä. Olen ajatellut samoja asioita, asun kuitenkin kaupungissa ja olen asunut kaupungeissa suurimman osan elämääni.

Olen synnynnäinen virherpeukalo. Olen kitkenyt alle kouluikäisestä viljelypenkkejä ja mullannut aikanani perunoita. Niin teen vieläkin.

Meillä on pihassa muutaman neliön ryytimaa, jonka käännän lapiolla joka kevät ja sitten hoidamme sitä enemmän tai vähemmän säännöllisesti niin että jotain mullasta saa pöytään. Toisinaan. Perunoita emme silti viljele.

Maanläheisyys, vastuu ja vihreä elpyminen

Olen ajatellut juurtumisen ja maanläheisyyden, vastuun ja vihreän elpymisen merkitystä pitkään. Mielestäni kaupungissa palstaviljely on palkitseva tilaisuus hoitaa kesällä viikoittain pientä palstaa. Se tarjoaa tilaisuuden kohdata, tavata ja tutustua toisiin terveysturvallisesti.

Hämeenlinnassa on kaupungin viljelypalstoja kaikkiaan 350. Niitä on kantakaupungissa muun muassa Ojoisilla ja Käyräkadulla ihan linnan tuntumassa.

Lähes kaikki palstat olivat varattuja

Lähes kaikki palstat ovat varattuja ja täysiä, kun kysyin itselleni palstaa nyt toukokuun lopussa. Tarjolla oli vain kolme vuoden palstaa. Aiemmin palstojen huollosta vastasi kaupunki. Nyt se on annettu 4H-yhdistykselle.

Mielestäni Hämeenlinnassa on tarvetta lisätä tarjolla olevien palstojen määrää tuntuvasti. Palstojen tulisi olla kaupungissa lähellä, yleensä kävelymatkan päässä. Tämä edellyttää suhteellisen väljää ja viheralueita mahdollistaa kaavoitusta.

Mielestäni esimerkiksi Kaurialaan voisi tehdä tilaa palstaviljelylle kaupungin maille. Niin voisi tehdä mielestäni myös Jukolaan ja keskussairaalan tuntumaan.

Hattelmala, se Hamkin kampuksen tuntumassa oleva aluekin tarjoaisi mahdollisuuksia, etenkin kun Hamkissa opiskellaan luonnonvarojen hoitoa ja monet opiskelijat asuvat kesälläkin siellä.

Palstoja pitää saada halukkaille lisää

Kuntavaaleissa ja varsinkin niiden jälkeen esitän lisää viljelypalstoja halukkaille Hämeenlinnassa.

Mielestäni myös Hämeensaaressa uimahallin ja tulevan kerrostalorakentamisen ranta-alueella voisi olla keskikaupungin asukkaille tarjolla vuokrattavia viljelypalstoja. Palstojen vuokra on hyvin edullinen 30 euroa vuodessa Hämeenlinnassa.

Tein journalistin työni kautta kymmenkunta vuotta sitten juttua Hattulasta, päiväkodista, jossa lapset istuttivat itse kasveja peltoon. Se teki vaikutuksen, saman ikäisenä olen itse saanut kosketuksen multaan ja alkanut oppia lähiluonnossa elpymistä.