fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Vika ei ole liikenneympyröissä tai liikennevaloissa, vaan ratin takana

Kuvituskuva. Kuva: Tiina Tynkkynen-Hieta

Suvi Laitamäki-Kuvaja haukkui (HäSa 8.7.) liikenneympyrät (nykytermein kiertoliittymät) maan rakoon, kun ne tekevät kevyen liikenteen kulkijoiden aseman turvattomaksi. Liikennevalot ne olla pitää.

Eipä auttaneet liikennevalot pyöräilijää Papinniityntien ja Viipurintien risteyksessä (HäSa 8.7.), onneksi ei käynyt pahemmin.

Vika ei ole ympyröissä eikä valoissa, vaan aina ja ainoastaan ratin ja selkänojan välissä. Ja myös jopa kevyessä liikenteessä itsessään. Siis ihmisessä. Ajo-opetus on jo ala-arvoista, asenteet ihan poskellaan, liikennevalvonta nopeusrajoituksia lukuun ottamatta nollassa.

Ympyröitä ei vuosikausiin juurikaan rakennettu ja ajokulttuuri romahti. Useimmiten ympyrällä parannetaan liikennettä, siis myös turvallisuutta, tavalliseen risteykseen verrattuna, ei liikennevalojen kanssa kilpaillen.

Meillä kun ei kuitenkaan ole mahdollisuutta joka risteykseen rakentaa valotolppien metsää. Joten opetetaan tavalla tai toisella ne välinpitämättömätkin kuskit noudattamaan liikennesääntöjä ja kunnioittamaan ihmishenkiä – myös ympyröissä.

Riitta Pouttu

Hämeenlinna

Menot