fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Ykköskorttelissa Hämeenlinnan keskustan vetovoiman avaimet – Pikkukaupunkimaista viihtyisyyttä palveluiden äärelle

Hämeenlinnan keskustan niin sanottu ykköskortteli syyskuun alussa vuonna 2019. Kuva: Riku Hasari
Hämeenlinnan keskustan niin sanottu ykköskortteli syyskuun alussa vuonna 2019. Kuva: Riku Hasari

Hämeen Sanomat kertoi 16. elokuuta Hämeenlinnan keskustan ykköskorttelin uudistamiseksi tehdystä esityksestä. Kauppakeskus Linnan tilalle tulisi suunnitelman mukaan kolme rakennusta, joista korkein olisi 12-kerroksinen.

Alakerroksiin tulisi suunnitelman mukaan liiketilaa ja ylemmäs asuntoja. Parkkiratkaisu on saatu suurimmaksi osaksi mahdutettua samalle tontille, täydentäviä paikkoja olisi mahdollista hankkia Kaivoparkista. Kaavan käsittely on tarkoitus aloittaa syksyllä ja olla valmis kaavaesityksenä keväällä. Valtuustoon se tulisi noin vuoden päästä.

Hämeenlinnan keskustan kehittämisen kannalta ykköskorttelin nyt esitetty ratkaisu antaa etenemisen avaimet. Kun pysäköintikin hoituisi korttelin tontilla ja Kaivoparkissa, voinevat viimeisetkin toriparkkia puoltavat kunnialla luopua.

Ei varata parhaita paikkoja vain rikkaille

On kuitenkin tärkeää, että kaupungin parhaita paikkoja ei varata vain niille, joilla on varaa ostaa asuntoja suurella rahalla. Nyt ajatuksissa oleva opiskelija- ja hoiva-asuntojen rakentaminen uusiin kiinteistöihin tulee ottaa huomioon sopimuksia tehdessä ja asettaa rakennuttajalle vaatimukset näiden sisällyttämisestä tuleviin suunnitelmiin.

Asemakaavoituksen yhteydessä kerrosmäärää määritettäessä on hyvä muistaa, että päätös linjaa myös ennakkotapauksena keskustakorttelien tulevaa lisärakentamista. On syytä tarkastella kriittisesti, kuinka 12-kerroksinen uudisrakennus vaikuttaa kaupunkikuvaan. Nykyinen 7–8 kerrosta olisi hyvä lähtökohta myös jatkossa, jotta keskustan ilme säilyy harmonisena.

Keskusta-alueen kehittäminen kokonaisuutena vaatii panostusta. Kun Hämeensaaren kaavaa tuodaan päätöksentekoon, on syytä huomioida myös se asuntomäärä, joka ykköskortteliin rakentuu ja käsitellä näitä yhtenä, keskusta-asumisen tulevien tarpeiden kokonaisuutena.

Hämeensaareen puu- ja teräsrakentamista

Hämeensaari voisi olla edelläkävijä niin puu- kuin teräsrakentamisessa ja hyödyntää sitä kautta näillä aloilla Hämeenlinnassa olevaa osaamista. Työllisyyttä ja alueiden yrityksiä tukemalla myös kaupunki saisi hankkeesta lisäarvoa.

Betonirakentamisen hiilijalanjälki ei oikein käy yksiin hiilineutraalin Hämeenlinnan tavoitteiden kanssa ja keskimäärin lyhyempi elinkaari ei ole kestävä ratkaisu tulevaisuuden kannalta. Jos itse ostaisin isolla rahalla uuden asunnon, miettisin varmasti näitä seikkoja.

Voisimme myös saada luotua referenssialueen kotimaisille rakennusinnovaatioille ja näiden avulla tehdä kaupungistamme ja sen kehittämisestä kiinnostavan kohteen laajemminkin.

Vantaa-ilmiö voisi näkyä täällä myönteisesti

Helsingissä ollaan huolissaan niin sanotusta Vantaa-ilmiöstä, joka vetää työssäkäyviä ja perheitä väljempien asumis- ja kaupunkitilaratkaisujen luo. Hämeenlinnan tilannekin on kääntynyt muuttovoiton puolelle ja tämä ilmiö voisi meilläkin näkyä positiivisesti.

Rakennetaan tulevaisuutta, kuitenkin niitä parhaiten tunnettuja ja arvostettuja valttejamme vaalien, eli historiallista kaupunkikuvaa sekä luonnonläheisyyttä.

Ykköskorttelin tilanteen ratkaisu ja iso asuntomassa keskustan ytimeen mahdollistaa myös Hämeensaaren kehittämistä väljempänä, puistomaisena keitaana keskellä kaupunkia.

Ihmisille tilaa ja lähivirkistysmahdollisuuksia

Tulevaisuudessa asumiselta vaaditaan etä- ja hybridityön lisääntyessä sekä tilaa että lähivirkistysmahdollisuuksia.

Jos joku haluaa asua suurkaupungissa tiiviisti tornitalossa, tuskin hänen valintansa on missään tapauksessa Hämeenlinna.

Tehdään pikkukaupunkimaisesta viihtyisyydestä lähellä koko ruuhka-Suomea, palveluiden äärellä, Hämeenlinnan vetovoimatekijä.

Uskon, että esimerkiksi puurakentamiseen panostamalla Hämeenlinnan ratkaisut kiinnostavat ja saavat myös valtakunnallista huomiota. Tämä luo meistä kuvaa modernina ja ympäristöä sekä kotimaisia tuotantoketjuja arvostavana asuinpaikkana, joka panostaa asukkaidensa viihtyvyyteen.

Menot