fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Yritimme turhaan saada taksia Hämeenlinnassa –  Selvisi, että tutuille on käynyt samoin

Taksikyydin metsästäminen kävi työstä kesäisenä viikonloppuyönä Hämeenlinnassa. Kuva: Kai Sinervo

Kesäinen viikonloppu ja ystävän juhlat Hämeenlinnan keskustan kupeessa, joissa noin 30 henkeä. Puolen yön jälkeen soitamme takseja. Taksikeskuksen numero on muuttunut, silti vanhasta numerosta tulee automaattivastaus ”Soitit Taksi Häme” ja lopulta, pitkän jonotuksen jälkeen minulle kerrotaan puhelun olevan Helsingissä ja että automaattivastausta ei vaan ole saatu muutettua.

Siitä numerosta eivät enää hoida Hämeen asioita. Uudesta Taksi Hämeen numerosta lopulta vastataan, sovin osoitteet ja hinnan valmiiksi, taksin pitäisi tulla 10 minuutin kuluessa. Päivystämme ulkona reilun vartin, jolloin saan tekstarin, ettei taksi tule, pyydetään soittamaan uudestaan. Soitan ja kerron asiani – saan luurin korvaan.

Myöskään uusi hieno sovellus ei anna taksia. Hetken mietin, voiko tämä olla mahdollista? Kesäyö, ei isoja tapahtumia Hämeenlinnassa, mutta emme pääse kotiin noin viiden kilometrin päähän. Moni muu lähtee kävelemään. Lopulta keksimme soittaa Bike Taxin ja pääsemme ystävällisen pyöräkuskin kyydissä kotiin. Yksi ystävä kävelee lähes 10 kilometrin matkan kotiin.

Laitoin someen aiheesta ja sain yhtäkkiä kymmeniä viestejä, että ystäville ja tutuille on käynyt samoin lähiviikkojen ajan. Erityisesti, jos määränpää on hieman kauempana keskustasta, ei kyytiä vahvisteta edes puhelimessa. Myös huijattuja löytyy useita: kuski ajeluttaa kyytiläisiä ympäriinsä – varsinkin, jos olet päihtyneenä tai nukahdat, ja lopulta laskuttaa hurjat summat. Kela-takseista en edes aloita.

Olen pitänyt taksia peruspalveluna. Välillä sitä ehkä odotetaan pidempään, mutta lopulta päästään kotiin. Uudistus ei todellakaan ole onnistunut, mutta miten nykytilanne palvelee asiakasta? Ihmiset liikkuvat nyt koronavuosien jälkeen paljon enemmän, onko autoja kenties aivan liian vähän?

Kaikki mahtavat kesätapahtumat ja -festarit ovat vasta aluillaan ja tilanne Hämeenlinnan alueella on näin kurja.

Otan mielelläni vinkkejä vastaan: Miten Hämeenlinnan alueella saa nykyään luotettavan taksin ilta- tai yöaikaan? Onko suurin osa takseista tänä päivänä muita kuin Taksi Hämeen autoja, ja mistä ne löytyy?

Hanna Feodorov

Hämeenlinna

Menot